tarih: 30 mayıs 1962, santiago / nacional stadyumu seyirci: 65.000 hakemler: kenneth aston (ingiltere), antoine blavier (belçika), arturo yamasaki (peru)
şili: misael escuti, luis eyzaguirre, raul sanchez, carlos contreras, sergio navarro (kaptan), jorge toro, eladio rojas, jaime ramirez, honorio landa, alberto fouilloux, leonel sanchez teknik direktör: riera fernando (şili)
isviçre: karl elsener, fritz morf, hans schneiter, ely tacchella, andre grobety, hans weber, toni allemann, philippe pottier, norbert eschmann, rolf wüthrich, charles antenen (kaptan) teknik direktör: karl rappan (avusturya)
organizasyon için 1 milyon dolar harcanacak. basın servisi ilk bülteninde maçların 8 stadda, mayıs ve haziran aylarında oynanacağını bildirdi
1962 dünya futbol kupasını tertipleyecek olan şili futbol federasyonu, merkezi lozan şehrinde bulunan bir avrupa basın servisi kurmuş ve dünyanın muhtelif memleketlerinde çıkan 600 gazete ile temasa geçmiştir.
dün gazetemize de gönderilen birinci haberler bülteninden temin ettiğimiz malûmata göre; 1962 dünya kupası 16 takım arasında şili'nin muhtelif stadlarında. cenubi amerika ikliminde sonbahara tesadüf eden mayıs veya haziran aylarında yapılacaktır. bültende, final maçlarının avrupalılar için iklim bakımından çok ağır şartlar altında geçeceğine dair mevcut kanaata da temas edilmekte ve bunun yanlış olduğu kaydedilmektedir.
bununla ilgili olarak şili'deki iklim şartları hakkında da şu izahat verilmektedir; ağustos, temmuz şili ikliminin en soğuk aylarını teşkil etmektedir. yazın en sıcak günlerine aralık, ocak aylarında yer almaktadır. ancak, en soğuk havalarda suhunetin 2,5 dereceden aşağıya düştüğü, en sıcak aylarda ise 50 derecenin üstüne çıktığı nadir görülmektedir. dünya kupası maçları, iklim şartlarının tetkikinde varılan neticeye göre; 4500 kilometrelik bir saha üzerindeki mutedil bir bölgede, pazar, pazartesi, çarşamba, cuma ve cumartesi günleri oynanacaktır. şili spor teşkillâtı dünya kupası için 1958 de 360, 1959 da 560 milyon pesos sarfetmiştir. devlet bütçesinden ayrılan tahsilatın yekünü 1 milyon doları geçmektedir. bu meblağla başta santiago'da olmak üzere 8 büyük stad inşa edilmektedir. kupanın iki dönifinalisti santiago'nun viva del mar - valparaiso stadında karşılaşacaktır. dünya kupası elemelerini mütaakip son dünya kupası maçlarında olduğu gibi 16 takım final turlarına iştirak hakkını kazanacak ve 4 er takımdan 4 grupta toplanacaktır.
1960 roma olimpiyat oyunları sona erdikten sonra, şili’de yapılacak olan 1962 dünya futbol kupası sporseverleri meşgul eden en önemli olay mevkiini kazanıyor
roma olimpiyatlarının sona ermesiyle şimdi spor dünyasının nazarları 1962 dünya kupasına çevrilmiştir.
fransanın sinlandiyayı 2-1 yendiği maçta, dünya kupası avrupa grubu elemeleri de başlamış oldu. bu eleme müsabakaları 31 aralık 1961 tarihine kadar sonuçlanacak ve grup şampiyonluğunu kazanan 14 takım şili’ye yollanacaktır. 1958 dünya kupası şampiyonu sıfatiyle brezilya ve evsahibi sıfatiyle şili milli takımları finallere doğrudan doğruya gireceklerdir. böylece güney amerikanın mütevazi ülkesi şili’deki finaller 16 memleket arasında cereyan edecektir.
uğradığı büyük zelzele felâketine rağmen, şili hükûmeti 1962 dünya kupası organizasyonundan vazgeçmeyeceğini bildirmiştir. bu hususta diğer memleketler fifa (beynelmilel futbol birliği) de şiliye gereken yardımda bulunacağını bildirmiştir.
14 takım nasıl belli olacak?
evsahibi şili ile eski şampiyon brezilyadan başka 14 finalistin belli olması için memleketler gruplara ayrılmış bulunmaktadır. şöyle ki:
1. grup: isveç, belçika, isviçre. 2. fransa, bulgaristan, finlandiya. 3. batı almanya, yunanistan, kuzey irlanda. 4. macaristan, hollanda, doğu almanya. 5. türkiye, norveç, rusya. 6. ingiltere, lüksemburg, portekiz. 7. italya, romanya, yakın doğu – afrika galibi (bu galibin belli olması için kıbrıs, israil ile iki maç yapacak, bunun da galibi habeşistanla oynayacaktır. nihai galip 7. gruba girecektir.) 8. çekoslovakya, serbest irlanda, iskoçya. 9. ispanya, gal, afrika galibi. (bu galibi tâyin için gana, nijerya, sudan, fas, tunus eleme maçı yapacaklardır.) 10. yugoslavya, polonya, asya galibi. (bu galibi tâyin için de, japonya ile güney kore çarpışacaktır.) 11. arjantin, ekvator. 12. uruguay, bolivya. 13. peru, kolombiya. 14. paraguay, amerika galibi. (bu galibi kosta rika, meksika, amerika b. d., hollanda antileri, surinam arasındaki maçlar tâyin edecektir.)
bu 14 grup şampiyonu şilideki finallere gireceklerdir. brezilya ve şilinin katılmasiyle 16 takım dörderli dört gruba ayrılacaktır. grup maçları 30 mayısta başlayacak, 7 haziranda bitecektir. şampiyonu tâyin edecek büyük final 17 haziran 1962 tarihinde santiago’da oynanacaktır. şili, dünya kupası maçları için biri başşehri santiago olmak üzere dört şehrinde hazırlık yapmaktadır. maçların oynanacağı diğer üç şehir, vina del mar, rancagua ve arica’dır.
f.i.f.a. organizasyon komitesi şili'de yapılacak 1962 dünya kupası finalinin fikstürünü çektikten sonra bu maçların tarihlerini şu şekilde tesbit etmiştir:
8 inci finmal: 30 mayıs - 3 ve 6 haziran kardöfinaller: 10 haziran dömifinaller: 13 haziran 3 üncülük maçı: 16 haziran final: 17 haziran
1962 dünya kupası organizasyon komitesi şili'deki final maçlarını takip edecek türk gazetelerinin merkezi lozan'da bulunan avrupa basın servisine müracaat etmelerini bildirmiştir.
dünya kupası organizasyon komitesi durumu futbol federasyonuna da bir yazı ile bildirmiştir.
not: haberden sonraki 1962 dünya kupasının ilk maçlarına yazdım.
müsabakaların tarihleri dün santiago'da tesbit edildi. 30 mayısta isviçre - şili, meksiko - brezilya, bulgaristan - arjantin, rusya - uruguay oynuyor
santigo, özel
1962 dünya kupası finallerinin kur'aları fifa genel sekreteri sör stanley rous'un ve dünya futbol âleminin bütün ileri gelen simaları önünde çekilmiştir.
dört grup üzerinden ve lig usulü ile yapılacak şampiyonanın yapılacağı dört bölge santiago, rancagua, vina del mar ve arica olarak tesbit edilmiştir.
30 mayıs 1962 de başlayıp 17 haziranda bitecek olan dünya kupası maçlarının yapılacağı yerler arasında en uzak olanı arica'dır. arica, başkent santiago'dan 2200 kilometre kuzeye düşmektedir. rabcagua merkezden 85, vina del mar ise 145 kilometre mesafededir.
umumi kanaat, dünya kupasını yine brezilya'nın kazanacağı merkezinde.
safter yılmaz londra'dan yazıyor
dünya kupasına hazırlanan diğer finalist memleketler de ingiltere gibi, şimdiden şiliye hazırlanmaya başlamışlardır.
organizatör memleket şili 5 şubattan itibaren 33 oyuncuyu kampa alacak, bunlar içinden de nisan ayında santiago'da 22 oyuncuyu ayırarak nihai kadrosunu hazırlayacaktır.
30 mayısta başlayacak şampiyonada normalden küçük topların kullanılmasına dair f.i.f.a.'ca alınan karar itirazlara yol açmıştır.
batı almanya ve yugoslav idarecileri şili organizasyon komitesinin hazırladığı topların hem hafif hem de normalden küçük olduğunu iddia etmişlerdir. ingiliz takımının meneceri winterbottom, ingiliz muhafazakarlığını burada da göstererek f.i.f.a.'ca alınan karara hürmetleri olduğunu söylemiştir.
şili'de kullanılan topun çevresi 70 santim ve 400 gram ağırlığındadır. nizamnamelere göre topun azami çevresinin 68 ile 71, ağırlığının da 396 ile 443 gram arasında olması gerekmektedir.
dünya kupası maçlarının başlanmasına iki gün kala fifa'nın aldığı bir karar, başta italyanlar olmak üzere pek çok milleti hayretler içerisinde bırakmıştır.
son toplantısında, ingiliz delegesinin teklifi üzerine beynelmilel futbol federasyonu, bundan böyle yabancı asıllı futbolcularının başka milletlerin takımlarında oynamıyacaklarına karar vermiştir. üç ay sonra yürürlüğe girecek karar, sivori, altafini gibi yabancı asıllı futbolcuların italyan takımında yer almasını men etmektedir.
yabanci futbolcular
dünya kupası maçları münasebetiyle şilide bulunan takımlar kadrolarında pek çok yabancı uyruklu futbolcular barındırmaktadır. italyan takımında altafini ve sormani brezilya, maschio ve sivori arjantin. ispanyol takımında santamaria ve martinez uruguay. di stefano ve mendoza arjantin puşkaş macar. arjantin takımında marzolini ve sacchi ttalyan isviçre takımında tacchela italyan. frigero uruguay. şili takımında betta italyan, meksika takımında da lara arjantin asıllıdırlar.
altafini ve sivori üzgün
karardan son derece müteessir gözüken altafini, «bu doğru bir hareket değil. zira ben italyan kanunlarına göre italyanım ve şimdi bu memleket için oynamamdan tabii bir şey olamaz.»
sivori de «yeni karardan üzüntü duyuyorum. tabii buna uymak zorundayız. fakat bir yol bulunacağını ümit ediyorum» demiştir.
toplantıda kendi milli takımını sarsacak bu kararı desteklediği bildirilen italyan temsilcinin harekete garip karşılanmıştır.
dört şehirde yapılan dünkü maçlarda favoriler galip
santiago, özel
yedinci dünya kupası dün şili'nin dört şehrinde yapılan maçlarla başalamış ve ilk gün normal neticelerle kapanmıştır.
gruplarında favori olan uruguay, kolombiya'yı 2-1, brezilya, meksika'yı 2-0, arjantin, bulgaristanı 1-0, ev sahibi şili de isviçreyi 3-1 mağlûp etmişlerdir.
sürpriz takım: şili
ev sahibi şili, santiago'nun 97.000 kişilik stadını dolduran 65.000 seyirci önünde isviçre'yi 3-2 mağlûp etmiştir.
cumhurreisi jorge alessandri'nin açılış konuşmasından sonra başlayan şili - isviçre maçının ilk devresi 1-1 sona ermiştir.
ikinci yarıya büyük bir hırsla giren şili takımı, halkın hep bir ağızdan terennüm ettiği «milli maç marşı» arasında 52. dakikada solaçık ramirez ve 57. dakikada soliç sanchez'in attığı gollerle neticeyi almış ve maçı 3-1 kazanmıştır.
şili'nin dünya kupasında isviçre'yi yenerek iyi bir başlangıç yaptığı malûm. fakat bir lokantıcının kehanetine ne dersiniz? la rosa (gül) isimli lokantanın sahibi maçtan evvel «bugünkü 3-1 lik maçın şerefine sayın müşterilerimize en güzel yemeklerimizi hazırlayacağız» şeklinde tabelâ aşmıştı. neticede şili, isviçreyi hakikaten 3-1 lik skorla yenmesin mi!..
maçlara fazla rağbet edilmeyişinin bir sebebi de biletlerin son derece pahalı olmasıdır. şili'de herhangi bir lig maçına 1.50 escudos ödeyen bir kimse, dünya kupasında bir tek maçı 27 escudos (180 tl) na seyredebilmektedir.
yardımcı hakemler: arthur blavier (bel), arturo yamasaki maldonado (per)
chile: misael escuti (gk), luis eyzaguirre, raul sanchez, sergio navarro (c), carlos contreras, eladio rojas, jaime ramirez, jorge toro, honorino landa, alberto fouilloux, leonel sanchez
yedekler: adan godoy, sergio valdes, mario lepe, manuel rodriguez, humberto cruz, mario ortiz, mario moreno, braulio musso, carlos campos, armando tobar, manuel astorga
teknik direktör: fernando riera (chi)
switzerland: charly elsener (gk), fritz morf, heinz schneiter, ely tacchella, andre grobety, hans weber, toni allemann, kiki antenen (c), norbert eschmann, philippe pottier, rolf wuethrich
yedekler: antonio permunian, kurt stettler, willy kernen, peter roesch, fritz kehl, eugen meier, marcel vonlanden, richard duerr, gilbert rey, roger vonlanthen, roberto frigerio