not : ismin yanındaki rakkam o oyuncunun millî takımda kaçıncı oyunu olduğunu gösterir.
1948 olimpiyat oyunlarının ilk turunda takımımız uzak şarkın en kuvvetli takımı çin millî takımı ile karşılaştı. yağmurlu bir havada çok ıslak bir sahada oynanan maçın birinci devresinde takımımız gündüz'ün attığı bir golle (1-0) galip duruma geçmiş sağnak halinde devam eden yağmurun altında çekişmeli bir şekilde oynanırken haftayım leyhimize bitmiştir.
ikinci devrede takımımız hayli tehlikeli anlar geçirmişse de arada gündüz'ün attığı ikinci golden sonra rakiplerimizin baskısı hafiflemiş, hüseyinin uzak mesafeden attığı bir şutla kazandığımız üçüncü gol neticenin leyhimize biteceğini göstermiştir. oyunun sonlarına doğru lefterin attığı dördüncü golle ilk defa olimpiyat oyunlarında bir' futbol maçı kazanmış oluyorduk. takımımız oynadığı oyunla futboldan anlıyan londralı seyircileri memnun edememiştir.
kazanmak azmine rağmen çocukların hepsinin sinirli bir haleti ruhiye içinde bulunmalarında, futbol kafilemizin haraketinden evvel haklarında yapılan türlü yersiz ve lüzumsuz dedikoduların çok mühim tesiri olmuştur. daha sakin ve daha iyi hazırlanmış bir türk milli takımı bu oyunlardan çok daha başarılı neticeler elde edebilirdi.
dip not: maç anlatımları 1949 yılına ait olduğundan kitaptaki anlatım aynen buraya aktarılmıştır.
dip not2: kadrolarda bazen 11den fazla futbolcu ya da aynı futbolcunun 2 kere yazıldığını görebilirsiniz. aynı oyuncular maç içinde mevki değiştirdiklerini, 11den fazla oyuncularda oyuna sonradan girdiklerini göstermektedir.
china pr: chang pang rum (gk), hau yung sang, nien sze shing, chau man chi, sung ling sing, lau chung sang, ho ying fun, chang king hai, chu wing keung, chia boon leong, li tai fei
yedekler: chu chi shing, fung king cheong, kao pao chang, kwok ying kee, lsi shiu wing, tze kam hung, yip ching wing
ay-yıldızlıların 50. golü, 2 ağustos 1948 günü çin'le londra olimpiyatları'nda oynanan maçta kaydedildi. millî takımımız o maçı 18 ve 61. dakikalarda gündüz kılıç, 62. dakikada hüseyin saygun ve 65. dakikada lefter küçükandonyadis'in golleriyle 4-0 kazanmıştı. bu dört golün en anlamlısı ise hüseyin saygun'a aitti. saygun, uzaktan attığı şutla çin kalecisi chaug'u avlamış ve ay-yıldızlı takımın 50. golünü kayda geçirmişti. 1920 doğumlu saygun, o golü attığında 28 yaşındaydı. beşiktaş'ın unutulmaz oyuncularından birisi olan "çengel hüseyin", kadırga'dan yetişip bir süre kurtuluş'ta oynadıktan sonra beşiktaş'a geçti, siyah-beyazlı formayı 1936-1947 döneminde giydi, bir sezon vefa'da oynadıktan sonra yeniden beşiktaş'a döndü. millî takım formasını 13 kez giyen çengel hüseyin'in ay-yıldız altında attığı tek golün 50. gol olarak tarihe geçmesi de ilginçti. hüseyin saygun, 31 mart 1993 günü aramızdan ayrıldı.
bu maçın ardından 1948 londra olimpiyatları için caddebostan’da kampa girdik. kamp kadrosu yirmi bir kişiydi. kadronun on sekize indirilmesi için üç kişinin çıkarılması icap ediyordu. kamp tamamlandıktan birkaç gün sonra benimle birlikte fenerbahçeli halit ve beşiktaşlı hikmet kadrodan çıkarıldık. kulüplerinin baskısıyla halit’le hikmet daha sonra tekrar kadroya dahil edildi. kafile hareket ettikten birkaç gün sonra bölge müdürü başkanımız remzi tatari ile görüşmek üzere bir randevu almış. buluşmaya remzi bey beni de çağırdı. mağazasına gittiğimde bölge müdürü vahi bey oradaydı. o zamana kadar ne konuştuklarını bilmiyorum. vahi bey bana, “seni londra olimpiyatları’na götürmek için geldim,” dedi. ben teşekkür ederek işlerimin yoğun olduğundan dolayı gelemeyeceğimi söyledim. düşünün, kadroda hiç milli olmamış futbolcular varken, hatta fenerbahçe’nin yedek kalecisi bile çağırılmışken kadrodan çıkarılmam beni çok üzmüştü.
milli takım için ingiltereden antrenör getirtilecek
futbol federasyonu 1948 de londra da yapılacak olimpiyada iştirak edecek millî takım için sene başında ingiltereden bir antrenör getirtecektir. yılbaşına kadar millî takımın hazırlıklarını yerli antrenörler idare edeceklerdir.