sparta prag - galatasaray maçını gündeme taşıyan kişi galatasaraylı araştırmacı mehmet yüce’nin türk futbol tarihi - birinci cilt: osmanlı melekleri adlı kitabı oldu. macanilari.com olarak biz de bizzat kendisinden aldığımız künye bilgileriyle 8 eylül 2014’te maçı siteye ekledik. ilk bilgi olarak da kitapta yer alan bölümü ekledik.
yıllar içinde maç skorundan ötürü oldukça fazla gündem oldu. mehmet yüce’nin kitabında belirttiği sebeplerden ötürü turnede başka kulüplerden de oyuncuların olması nedeniyle bu takımın galatasaray değil karma bir takım olduğunu iddia edenler oldu.
bu konuda mehmet yüce ile bir kere daha konuştuğumda bana, bu turneyi galatasaray kulübünün düzenlediğini, aralarına başka takımlardan oyuncular alsalar da sahaya galatasaray adına ve galatasaray formasıyla çıktıklarını bu yüzden de maçın galatasaray’a ait olduğunu ifade etti.
ayrıca dönem gazetelerini okuyan herkesin bu sonuca çok rahat ulaşacağını da söyledi ve maçla ilgili şu ilginç anıyı da benimle paylaştı, “skor çok fazla açılınca saha kenarında bekleyen ve eski futbolcu olan kafile reisli yusuf ziya bey dayanamayıp maça girer. hatta bir pozisyonda şeref sayısına oldukça yaklaşır fakat bir şansızlık eseri olarak "pantolonunun düşmesi" sonucunda şeref sayısını atamaz.”
28 haziran 1941’de, bizzat dönemin galatasaray başkanı tevfik ali’nin isteği ile türk kültür tarihi araştırmacısı taha toros’un hazırladığı galatasaray istatistiklerinde bu maç için “kimden en çok gol yediğimiz” başlığı altında “ecnebi takımlardan sparta’dan (12) gol” olarak belirtilmesi de zaten sahada galatasaray’ın yer aldığını gösteren bir başka kanıt.
bir de şunu ifade etmekte fayda var. günümüzde bu tarz skorlar aşağılanma gibi görülse ve bu yüzden birçok taraftar tarafından üstü örtülmek istense de, 1950’lere kadar macar ve çekoslovak takımlarının türk futbolunun öğretmeni kabul edildiğini hatırlamak gerekir. bu yüzden skordan bağımsız olarak o gün orada bir çek takımına karşı sahada olmak bile o günler için başlı başına bir şereftir!