lig başlar başlamaz federasyon ilginç bir uygulamaya girişir: diyarbakır’ın maçlarına genellikle talimatlara uyan, asker kökenli hakemleri, gözlemcileri verir.
maçlarda görev alacak hakemler, federasyon başkanı haluk ulusoy tarafından kulüp başkanlığına bizzat önceden bildirilir. perşembe günü spor kamuoyuna açıklanan hakemlerin isimleri, kulübe en geç sah günü iletilir. hakemler diyarbakır’da gayet iyi ağırlanır, bazılarına gece kadın gönderilir.
prestij oteli yetkilileri, kombassan konya maçı öncesi maçta görev yapan hakemlerin otellerinde iki gece kaldıklarını doğrular. otelin restoran kısmında mutlu çelik ve yan hakemlerinin kadınlarla beraber yemek yediklerini, eğlendiklerini, ancak odalarına beraber çıkıp çıkmadıklarını bilmediklerini anlatırlar. ayrıca, restoran ile odaların bulunduğu katlar arasında doğrudan birer merdiven ve asansör bulunduğuna dikkat çeken otel yetkilileri, “iki gece aynı şeyler yaşandı. ancak aynı odada kalıp kalmadıkları konusunda kesin bir şey söyleyemeyiz” şeklinde konuşurlar. (*)
aynı futbol sezonunda futbol federasyonu başkanı haluk ulusoy, diyarbakır’ı ziyaret eder. ankara’da kulübe çeşitli vaatlerde bulunan tff başkanı ulusoy diyarbakır’da yönetim tarafından büyük bir sevgi ve coşkuyla karşılanır. ulusoy bu gezi sırasında, “merak etmeyin sizi lige çıkartacağım,” der. bazı yöneticiler bundan rahatsızlık duyar. onlar takımın bileğinin hakkıyla yükselmesinden yanadırlar ama kulüpte itibar görmezler. süreç artık işlemeye başlamıştır: takım şöyle ya da böyle 1. lig’e çıkacaktır. bundan rahatsızlık duyan yöneticiler çevrelerine kaygılarını şu sözlerle dile getirir:
“önceki dönemlerde diyarbakırspor, gittiği deplasmanlarda ağırlığıyla karşılanıyordu. bu gelişmeler yaşanırken, stadyumlarda bize ‘devletin piçleri’ şeklinde sloganlar atmaya başladılar. yani spor, spor olmaktan çıktı, siyasi bir arenaya dönüştü. devlet destekli diyarbakırspor, oldukça karmaşık bir yerde duruyordu. bırakın diyarbakırspor’u, devlet hiçbir takıma destek vermemelidir! ”
hakem desteğini, rakamlara yansıyan büyük farklılık da ispatlıyor. adnan öktüren’in ikinci döneminde, 2000-2001 sezonunda diyabakırspor lehine verilen penaltı sayısı birden 24’e fırlamıştır.
federasyon, hakemler ve diyarbakırspor arasında şöyle bir anlaşma yapılmıştır:
genel anlamda, 75. dakikaya kadar açık bir müdahalede bulunulmayacaktı. son 15 dakikaya girilirken eğer diyarbakırspor’un ihtiyacı varsa, bir-iki penaltı verilecekti. diyarbakır’ın gol atması için çalışılacak, rakip takımın atakları düdüklerle kesilecekti.
tff’nin diyarbakırspor maçlarına atadığı tsk kökenli hakemlerin arkasında orgeneral yaşar büyükanıt’ın olduğu iddia edilir.
(...)
(*) hakem mutlu çelik ve arkadaşlannın prestij oteli’nde kadınlarla birlikte kaldıkları, kitap 2001 eylülünde yayımlandıktan sonra basında haberlere konu oldu. haberler üzerine hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunan hakem mutlu çelik, beni yalancılıkla suçladı. kendisine avukatım aracılığıyla dava açmasını talep ettim: çelik dava açmadı.
24 ocak 2001 günü gaffar okkan’ın yanındaki beş polis memuruyla birlikteyken öldürülmesi diyarbakırspor’u yeniden ilgi odağı haline getirir. gaffar okkan’ın mirası olarak görülen diyarbakırspor’un başanlı olabilmesi için her şey seferber edilir. daha önce maçlarına diyarbakır’da hazırlanan takım riva’da kampa girer. burada futbolcular şampiyonluk yemini ederler.
maçlarına gaffar okkan için çıktıklarını ifade eden futbolcular, sırasıyla sivas, hatay, şeker ve erciyes maçlarından galip gelerek, süper lig için büyük bir avantaj elde ederler. kendi sahasında göztepe mağlubiyetiyle “şok” bir yenilgi alan diyarbakırspor, sonraki hafta olaylı geçen altay deplasmanından 1 puan çıkarır. dokuzuncu hafta da kendi sahasında istanbul büyükşehir belediyesi ile 2-2 berabere kalan diyarbakırspor’un bundan sonraki rakibi ilk maçta 5-3 yenildiği kombassan konyaspor’dur. saha içinde ve dışında yaşanan olaylarla gündeme oturan maçın hakemi mutlu çelik, konuk takıma tam dört kırmızı kart gösterir. konyasporlu futbolcular beşinci kırmızı kartı almak için her yolu deneseler de, maçın tatil edilmesini gerektirecek o kart çıkmaz. diyarbakırspor karşılaşmayı 5-1 kazanır. ancak maçta yaşanan tartışmalı olaylar spor kamuoyunu harekete geçirir.
diyyarbakırspor için bir karşı kampanya başlamıştır.
spordan sorumlu dönemin devlet bakam fikret ünlü, olaylı geçen diyarbakırspor-kombassan konyaspor yükselme grubu maçıyla ilgili olarak ilginç değerlendirmelerde bulunur.
maçı televizyondan özet görüntülerle izlediğini ve çok üzüldüğünü kaydeden ünlü, “şüphe yok ki, türk spor kamuoyunu rahatsız eden bir gelişme; böyle spor müsabakası olmaz. sporcu ve yönetici olarak olayları tırmandırmanın hiçbir yaran yoktur. bunun aksi davranışlardan kaçınılması gerekir,” der. ünlü, “herkesin tarafsız davranması ve ettiği yemine bağlı kalması gerekir. konu artık futbol federasyonu’nun görevi, onlar karar verecekler," diye konuşur. ünlü, maçı izlerken ; üzüntü duyduğunu da kaydederek, “ben, hakem yanlı davrandı diyemem. gözlemci raporlarını beklemek lazım,” ifadelerini kullanır.
fikret ünlü konunun bakanlar kurulu’nda gündeme getirilmediğini dile getirirken, 26 mart 2001 günü hürriyetim.com sitesinde, devlet bakanı ve konya milletvekili mehmet keçecilerin bakanlar kurulu’nda gündem dışı söz alarak konuyu dile getirdiklerine dair bir haber yayımlanır.
başbakan bülent ecevit başkanlığında toplanan ve üç saat süren toplantıda gündem dışı söz alan keçeciler, maçın bant kayıtlarını incelediğini belirtir, haksızlığa uğrayan konyaspor’a sahip çıkılmamasından yakınır. hakem mutlu çelik’in taraflı davrandığını öne süren keçeciler, şöyle konuşur: “federasyon diyarbakırspor’u 1. lig’e çıkarmaya karar verdiyse daha başka formüller bulsun. merkez hakem komitesi hakem görevlendirirken daha dikkatli davranmalı, hakemler de sahada daha dikkatli davranmalı. sahada adalet sağlanmalı. konyaspor lehine karar olsaydı da yine aynı tepkiyi gösterirdim. olimpiyata talip olan bir ülkede bunlar olmamalı.”
spordan sorumlu devlet bakanı fikret ünlü’yü harekete geçmeye çağıran keçeciler, federasyon 2. başkanı ata aksu ile görüştüğünü belirterek, “raporları bekliyorlar. onların da kanaati maçta bu kadar sporcunun atılmaması gerektiği yönünde,” diye konuşur. başbakan yardımcısı mesut yılmaz da geçen yıl rizespor’un 1. lig’e çıkmasında anap’ın rol oynadığı söylentilerini hatırlatarak, “rize 1. lig’e lige çıkınca anap’tan bildiler. şimdi kimden bilecekler?” diye konuşur. ( http://macanilari.com/31....rspor-199920002210--.html) toplantıda “ben de maçı seyrettim. konyaspor’a haksızlık yapıldı,” diyen maliye bakanı sümer oral başta olmak üzere, tüm bakanlar keçeciler’e hak verir.