mehmet ali gökaçtı'nın "bizim için oyna": türkiye'de futbol ve siyaset kitabından;
fenerbahçe'nin önce galatasaray'la, ardından futbol federasyonu ile arası açılıyor
15 ağustos 1924 günü galatasaray ile fenerbahçe arasında oynanan bir maçın son dakikasında yaşananlar, önce iki kulübün, sonra da fenerbahçe ile futbol federasyonu'nun arasını açmıştı. maçın son dakikasında oyun 2-2 berabere devam ederken, bilinmeyen bir nedenden ötürü, fenerbahçe kalecisi sekip (kulaksızoğlu) bey'in bir galatasaraylı futbolcuyu tartaklaması, sonrasında galatasaraylı seyircilerin sahaya girmesiyle ortalık karışmış, hakem hacopulo efendi de maçı durdurmak zorunda kalmıştı. hakem, o sırada yaşanan olayı görmediğinden yan hakemi necmi (çakar) bey'e danışmış ve onun olaylara fenerbahçe kalecisinin sebebiyet verdiğini söylemesi üzerine şekip beyi oyundan atmıştı. çıkan olaylar ve stadyumda artan gerilim dolayısıyla, bitime bir dakika kala maç yarıda kalmıştı.
daha sonra hakem hacopulo efendi'nin raporunda fenerbahçe aleyhine penaltı kararı verdiğini yazması üzerine anlaşmazlık büyümüştü. fenerbahçeliler, maç esnasında penaltı karan verilmediğini belirterek rapora itiraz etmişlerdi; maçm kaldığı yerden hava atışıyla başlamasını talep etmekteydiler. ancak itirazları kabul edilmeyince sarı-lacivertli ekip maça çıkmama karan aldı. galatasaray sahaya tek başına çıkacak, boş kaleye penaltı atışını kullanan mithat'ın (ertuğ) golüyle, maç onların 3-2 galibiyetiyle tescil edilecekti.
fenerbahçe cephesinde tepki giderek büyümüş, fenerbahçeliler protestolarını o güne değin görülmemiş bir düzeye taşıyarak futbol federasyonu ile bağlarım koparmışlardı. nitekim protesto amacıyla 1924-1925 lig sezonuna katılmayacaklardı. hatta 1924 yılında özel maçlar yapmak için sovyetler birliğine giden milli takıma da fenerbahçe futbolcu vermemişti. söz konusu moskova turnesi doğrudan siyasi iktidarın tercihi ile düzenlenmişti. sovyetler birliği o dönemde henüz fifa üyesi değildi. bu yüzden, sovyet takımı ile maç yapabilmek için fifa'dan özel izin alınmıştı. amaç, kurtuluş savaşı'na maddi destek sağlayan sovyetler birliği'ne cumhuriyet rejiminin sempatisini göstermekti. fenerbahçe'nin siyasal önem atfedilen bir organizasyonu futbol dünyası içindeki çekişmeler yüzünden boykot etmesi, yeni rejim tarafından en azından soğuk karşılanmıştı. bir müddet sonra fenerbahçe yönetimi de "millî" ve "devletlû" hassasiyetleri göz ardı etmenin hoş karşılanmayacağını görerek 1925 yılının nisan ayında istanbul'da bulgaristan ile oynanan maça oyuncu vermiş, federasyon ile arasındaki ihtilafa da son vererek bir sonraki lig sezonuna katılma karan almıştı. spor dünyasının artık kulüplerin tekelinde olmadığı, devlet adına bir üst otoriterim ağırlığını giderek hissettirdiği gözlemlenmekteydi. ancak bütün bunların yanında fenerbahçe ile galatasaray arasındaki rekabet, iyice gerilimli bir çehre kazanmaktaydı.