memet zencirkıran'ın "beşinci şampiyon bursaspor" kitabından;
o sezon bursaspor'un türkiye kupası macerası da dikkat çekicidir. yarı finalde oynanan göztepe maçı, bursa tarihinin en hazin mallarından birisi sayılır. izmir'de oynanan ve çok sert geçen yarı finalin ilk ayağında bursaspor'dan mesut şen, göztepe'den ise çağlayan kırmızı kan görmüş, maç 1-1 beraberlikle sonuçlanmıştır. rövanş maçının önemi iki takım açısından da oldukça büyüktür. finalin diğer ismi, ligi de şampiyon olarak tamamlayan galatasaray'dır. bu yüzden finale yükselen takım, kupayı kaybetse bile avrupa kupalarına katılma hakkı kazanacaktır.
11 haziran 1969 tarihinde bursa'da oynanan rövanş maçının golsüz sonuçlanması bile bursaspor'a avrupa yolunu açacaktır bursaspor maça oldukça atak başlar ve maçın sonuna kadar da çok sayıda pozisyon yakalar. oldukça formda bir gününde olan göztepe kalecisi ali, bursaspor'a gol izni vermez. maçın son dakikasına girilirken bursaspor tribünleri coşkuyla kutlamalara başlamış, hakemin son düdüğünü beklemektedir. maçın yan hakemleri, ona hakeme maçı bitirme işaretini vermiştir. maçın son anlarında topu kapan göztepeli fevzi'nin yaptığı ortaya nihat'ın vurduğu kafa, bütün bursasporluların avrupa hayallerini yıkacaktır. maçın son anlarını dönemin önemli futbolcularından irfan rubacı, yıllar sonra bile büyük bir hüzünle anlatır: "savunmada oynayan arkadaşlardan biri yanlış taç attı. orta çizginin sağında bekleyen fevzi topu aldı... hızla aut çizgisine indi. kendisini ismail takip ediyordu. bir türlü fevzi'yi durduramadı... ben de nihat'la birlikte koşuyordum. o şurada ertan da atağa katıldı. birden iki adamın arasında kaldım. fevzi topu ceza alanı içine, ama çok geriye kesti. nihat bu sert ortaya kafasıyla dokundu... o anda dünyamız karardı. bir türlü inanamadık. seyirci gibi, biz de bu golün sayılmayacağı, durumun 0-0 berabere ilan edileceği gibi garip bir hisse kapıldık. bu duyguyu yaşamak lazım."
büyük bir şok yaşanır. tribünler susup kalır. binlerce seyirci uzun süre yerinden kımıldayamaz. kimse olanlara inanamamaktadır. maç sonunda göztepeli futbolcuların saha ortasında sevinç gösterilerinde bulunmaları ve bu esnada tribüne yönelik bazı hareketleri, zaten gergin olan tribünleri iyice tahrik eder. maç sonrasında bursa'da tatsız olaylar yaşanır. bursasporlu taraftarlar stadyum çıkışında bursasporlu futbolcuları, göztepeli taraftarları ve izmir plakalı araçları taş yağmuruna tutar. çok sayıda göztepe taraftarı yaralanır ve hastanede tedavi altına alınır. polis ve askeri birliklerin kente hâkim olmaları sonrasında, statta bekletilen göztepeli futbolcular asker elbisesi giydirilerek stattan çıkarılır. önce acemlerdeki istihkâm taburuna götürülüp kıyafetleri değiştirilen göztepe takımı, bursa çıkışında otobüse bindirilip polis refakatinde yolcu edilir. bursa basınının duayen isimlerinden enver ayhan, 1986 yılında, maçın üzerinden 17 yıl geçtikten sonra o günü ve yaşanan şoku "90. dakika oynanıyor ve gol yok... maça bitti gözü ile bakılıyor artık... sevinç gösterileri ile yıkılıyor atatürk stadyumu... ve kel nihat'ın golüyle birden karabasan çöreklenlveriyor stadın üstüne!.. şok! dünya yıkılıyor sanki üstümüze) elveda güzel olan her şey) elveda mutluluk! bursalı futbolseverler o acıyı yıllarca unutamadılar" sözleriyle anlatacaktır.