tamsaha dergisi ekim 2008 sayısından dağhan ırağın yazısından alıntıdır;
ukrayna, savaş sırasında nazi işgaline uğramıştı. alman ordusu wehrmacht'ın hava kuvvetleri luftwaffe'nin uçakları kiev semalarında sortiler yapıyordu.dinamo kiev'in oyuncuları ise ülkeyi bu işgale karşı savunmak için kızıl ordu saflarındaydı. savaş sırasında pek çoğu esir düşen oyunculardan kurtulabilenler,demiryolu takımı lokomotif kiev'den takviye alarak fc start'ı kurdu. start, macaristan ve romanya'nın garnizon takımlarını farklı yendikten sonra alman işgal kuvvetleri ekiplerini sıraya dizmişti. 1942 temmuz'unda oynadıkları ve tamamını kazandıkları beş maçtan sonra ağustos başında flakelf'le oynadılar ve bu maçı da 5-1 galip tamamladılar. alman takımı rövanş istedi. 9 ağustos'ta tarihe geçecek bu rövanş maçı oynanacaktı.
nazilere boyun eğmediler. o gün, luftwaffe'nin takımı flakelf, zenit stadyumu'nun çimlerindeydi. maçı bir ss subayı yönetecekti. start takımının oyuncuları maçtan önce nazi selamı vermeleri konusunda uyarılmıştı. start oyuncuları sahaya çıkıp, kendilerine söylendiği gibi seremonide yerlerini aldı ancak sıra selama geldiğinde ellerini havaya değil, göğüslerine kadar kaldırdılar ve aynı sloganı haykırdılar: "çok yaşa spor."
start, boyun eğmeyecekti.maçın başlamasıyla beraber alman takımı, sahalarda eşi görülmemiş bir vahşet örneğini sergilemeye başladı.takımın lideri kaleci nikolay truseviç'in yüzü, yere düştüğü sırada alman oyuncular tarafından tekmelenirken flakelf ilk golü kaydetmişti. hakem, sahadaki korkunç oyunun sessiz bir parçası olmaktan ileri gitmiyordu. buna karşın fc start geri döndü ve ilk yarıyı 3-1 önde kapamayı başardı. devre arasında start takımına olası bir galibiyetin sonlarını getirebileceği naziler tarafından hatırlatıldı. ancak start durmayacaktı. maçın sonuna 5-3'lük ukrayna takımı üstünlüğüyle girildi. bu dakikalarda inanılmaz bir olay yaşandı. defans oyuncusu alexey klimenko, topu aldı, tüm defansı ve kaleciyi geçtikten sonra topu gol çizgisine getirdi.herkes altıncı golü beklerken klimenko kaleye sırtını döndü ve topu orta sahaya vurdu. bu alman takımı için aşağılanmanın doruk noktasıydı. ss subayı hakem maçı erkenden bitirdi. bu hikâye daha sonra meşhur "zafere kaçış" filmine ilham verecekti. ancak hayat film değildi ve hep mutlu sonla bitmiyordu. maçtan sonra start oyuncuları toplama kamplarına atıldı. alexey klimenko, nikolay truseviç ve takımın liderlerinden ivan kuzmenko vahşice infaz edildi. start oyuncuları, utanç rejimini altetmenin bedelini hayatlarıyla ödedi. ancak onlar artık halk kahramanı olarak ölümsüzleşmişti.