1970'de bildiğiniz üzere kupa meksika'daydı. 9'uncu kez düzenlenen kupa kuzey amerika'da düzenlenen ilk dünya kupası olmuştu. iki şampiyonluğu bulunan brezilya üçüncü kez kupayı alırsa, o zaman adı jules rimet kupası olarak anılan bu kupayı müzesinde kalıcı olarak saklamaya hak kazanacaktı. brezilya elemelerdeki altı maçını kazandıktan sonra, finale gelene kadar da bir altı maç daha kazanmıştı. 1962 ve 66 dünya kupaları'ndaki fiziksel mücadelenin ardından, bu kupada futbolseverler brezilya'nın başı çektiği güzel futbol anlayışıyla kaliteli maçlar izliyordu. italya ise grup maçlarında iki beraberlik ve bir galibiyet almasına rağmen lider olarak uruguay, isveç ve israil'in önünde bir üst tura çıktıktan sonra meksika (4-1) ve efsane maçta batı almanya'yı aştıktan sonra (4-3) finalde brezilya'nın rakibi olmuştu ve kendinden beklenmeyecek kadar da gollü maçlar oynamıştı.
maç anı
maçı doğu alman federasyonundan rudi glökner yönetiyordu ve sertliğe prim vermeyen yapısıyla brezilya'ya biraz avantaj sağlıyordu açıkçası. brezilya antrenörü zagallo'nun işi çok zordu. gereğinden fazla atak oynamak ve defansı az adamla tutmak zorundaydı. bir önceki turnuvalarda mücadele ve defans futbolu ön plandaydı ve bu yüzden de brezilya'nın bu bol forvetli sistemi aslında taktik açıdan çok büyük riskler barındırıyordu.
brezilya maça kalede felix, sağ bekte kaptan carlos alberto, sol bekte everaldo, defansın göbeğinde brito ve piazza, onların hemen önünde clodoaldo ve gerson, onların bir adım önünde ofansif orta saha oyuncusu olarak rivelino, sağ açıkta jairzinho, sol açıkta tostao ve merkezi forvet pozisyonunda pele ile başlamıştı. 4-2-1-3 şeklinde dizilişe oturtulabilir. italya ise kalede albertosi, sağ bekte burgnich, sol bekte facchetti, göbekte sera ve rosato, ortasahada de sisti, mazzola ve bertini, sağ açıkta domenghini, sol açıkta boninsegna ve merkezi forvette altın çocuk luigi riva ile brezilya'nın karşısına dikilmişti.
ilk on-beş dakikada iki takım da birbirlerini tarttılar. brezilya'da gerson, italya'da ise sağdan yaptığı bindirmelerle etkili olan domenghini dikkat çekti. 18'inci dakikada tostao ile gelişen atakta top taça çıktı. taç atışında sol kanada yaklaşan ve o ana kadar etkili olamayan, dahası birçok topu ezen rivelino topla buluştu. top yerde bir kere sekip havalanırken rivelino yükseklik kazanan topu içeri çevirdi. burgnich'in üstünden geçen top pele'nin kafasına geldi ve maç 1-0 oldu. o andan itibaren italya oyuna ağırlığını koymaya başladı. özellikle riva'ya sağ taraftan domenghini ve göbekten mazzola ile taşınan toplar zaman zaman tehlikeli oldu. brezilyalı defans oyuncusu brito'nun yapmaya başladığı önemli hataları kaleci felix kapatsa da, brito için işler iyi gitmiyordu. italya tempoyu yükseltmeye çalışırken, brezilya ise tempoyu kendi istediği seviyeye düşürmeye çalışıyordu. dakikalar 37'yi gösterirken geriden çıkmaya çalışan brezilya'da brito clodoaldo'ya aslında makûl sayılabilecek, ama riskli bir pas verdi. clodoaldo lâkayıt bir şekilde topuk pası yapmayı deneyince araya giren boninsegna hızlı gelerek piazza'yı ve daha sonra da kaleciyi geçip boş kaleye golünü yazdı. ilk yarının son dakikalarında iki takım da karşılık ataklar yapmış olsalar da italya özellikle domenghini'nin sağdan bindirmeleri ve şutları, riva'nın çalımları ile daha etkili oldu. ilk yarıda başka gol çıkmadı. brezilya adında, en dikkat çeken oyuncu gerson'du. hem top kullandı hem mücadele etti. brezilya'nın dörtlü forvet hattı ise golü atan pele dahil hayal kırıklığı yarattı. bekler carlos alberto ve everaldo iyi çalışırken, göbekteki brito, orta sahadaki clodoaldo güvensiz bir görüntü çizdiler. italya'da ise domenghini müthiş bindirmeler ve çalışkan oyunuyla devrenin yıldızıydı. riva ileride iyi top tuttu. mazzola geriden iyi destek verdi. bekler fachetti ve burgnich fazla geride kalarak klasik italyan defans sistemini korudular. göbekteki rosato ise sıkça orta sahaya kadar çıkarak bir libero görüntüsü verdi. ilk yarıda italya'nın biraz daha iyi ve tempolu olduğunu itiraf etmek yanlış olmaz doğrusu.
ikinci yarıya daha hızlı başlayan taraf brezilya oldu. italyanlar ise geride rakibi karşılayarak, hızlı kontra-ataklar aramaya başladılar. brezilya adında gerson gene iyi oyuncu olarak görünüyordu, attığı şutlarla da etkili oluyordu. rivelino ise canlanmıştı. yine de 52. dakikada domenghini'nin sağdan hızlı bir şekilde inip, vurduğu şutu kale direğinin sadece bir karış dışından çıkıyordu. mazzola da hızlı koşularla defansı delmeye çalışıyordu. bu dakikadan sonra brezilya oyuna ağırlığını koymaya başladı. özellikle rivelino delici koşularla italyan defansını rahatsız etti ve sıkça takımına faul aldırdı. 57. dakika frikikten vurduğu top direkten döndü. baskısını arttıran brezilya gerson ile durumu 2-1'e getirdiğinde dakikalar 66'yı gösteriyordu. dakikalar 71'i gösterdiğinde ise gerson'un orta sahadan ortaladığı topu cezasahasının sağ tarafından ortaya indirip jairzinho ile buluşturan pele, asisti yapmış oluyordu. jairzinho geriden gelerek defansı karıştırmış ve topa yakın mesafeden ayak koymuştu: 3-1. maç iyice hızlamaya başladı. italya atağa çıkmaya çalışsa da, brezilya defansı çabalarını arttırmıştı ayrıca dönen toplar brezilya'nın tehlikeli ataklarına sebep oluyordu. bu ataklar kısa sürede italya'nın direncini kırdı. ilk yarıda etkili olan domenghini, mazzola ve riva gibi oyuncular bu dakikadan sonra adeta kayboldular. brezilya rivelino ve oyuna ısınan jairzinho ile pozisyonlar kaçırdı, 78'inci dakikada pele kaleci ile karşı karşıya kaldı ama yararlanamadı. brezilya defansı da topa iyice önde basmaya başlayınca, maç tek kaleye döndü. 86'ıncı dakikada clodoaldo güzel hareketlerle orta sahadan topu sol açıkta bekleyen jairzinho'ya ulaştırmayı başardı. jairzinho topu pele'ye gönderdi. sağdaki boşluğu iyi gören pele, carlos alberto'nun koşu yoluna bıraktı. topa sert ve düz vuran carlos alberto durumu 4-1'e getirdi. geri kalan dakikalarda brezilya oyunu kontrol etmeyi becerdi ve bitiş düdüğüyle 1 gol, 2 asiste imza atan pele sahaya giren taraftarların omuzlardaydı.