londra (a.a.) - 1966 dünya kupasının en kayda değer olayını kaleme almak, ilk anda sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. bu soruyu cevaplandırmak, önceki turnuvalar için gayet basit bir işti. 1966 yılında macaristanın «harika takımı», 1958 de «kıral pele» nin ustalığı ve 1962 de brezilyanın büyük başarısı başlıbaşına bir olaydı.
fakat, 1966 kupasında, buna benzer olaylar gerçekten pek az olmuştur. gene de, 8. dünya kupası ingiliz takımının mücadele ruhu ve b. almanyanın bitip tükenmez enerjisi ile futbol tarihine geçecektir.
kupanın büyük olayları
kupanın büyük olaylarım sıralamak gerekirse, şöyle bir seyir takip etmek normal olacaktır.
- macaristanın brezilyayı yenerken çıkardığı şahane oyun,
- k. kore - portekiz maçında, kore'nin 3-0 öne geçmesi,
- ingiltere ile b. almanya arasındaki şahâne final.
32 maçlık turnuvada, bu olayların dışında insanı futbola doyuran pek az maç olmuştur. hattâ basın, bir çok maçı «esneye esnere bir hal olduk» diyecek kadar yavan bulmuştur.
1966 kupasında, pek az futbolcu, dünya çapında bir yıldız olarak göze çarpmıştı. portekiz’in eusebio’su, ingilterenin bobby charlton'u ve almanyan'ın helmut haller’i dışında dünya çapında, bir futbolcu «mumla» aranmıştır.
futbol zevki kayboluyor
kupa, maçlarında, takımların sistemden yoksun bir şekilde oynadıkları göze çarpmıştır. ingiltere ve b. almanya dahil bütün takımlar, maçlarını iki açık olmadan yürümüşlerdir. bekler, sağ ve solaçık vazifesini görürken, forvetler çok zaman geriye yardım etmişler, bir oyuncu, belirli bir yerde oynamaktan ziyade, top neredeyse oraya koşmuştur.
gerçekten, bu turnuva, istikbaldeki futbolun bir provası yerine geçmiştir. çok maçta, bir takımın 10 oyuncu ile müdafaaya çekildiği, santrforların kendi kaleleri önüne geldiği, sağaçıkların karşı takımın sağaçıkları ile mücadele ettiği görülmüştür. oyuncular, fiziki üstünlüklerini ortaya koyarlarken, yaratma kabiliyeti ve tekniğin yerinde «yeller estiği» de müşahede edilmiştir.