en güzel futbolu macarlar, brezilya, portekiz oynuyor
en faydalı futbolu ingilizler, almanlar ve ruslar gösterdi
almanyayı gayrı nizami gol yıktı
ekrem karpat bildiriyor
londra -
dünyanın en büyük futbol gösterisinin perdesi indi; brezilya, italya ve ebediyen kendilerine mal etmeğe çalıştıkları meşin top âleminin sembolü altın heykelcik 1970 yılına kadar ingiltere futbol federasyonu’nun vitrinini süsliyecek. milyonlarca insan, alf ramsey’in ve onun vefakar çocuklarının «albion kalesi»ne diktikleri zafer bayrağının dalgalanışını derin bir hayranlıkla seyrediyor şu sıralarda. gururlu ve ananelerine bağlı ingilizler için bundan daha büyük bir iftihar vesilesi düşünülemezdi zaten.
«futbolün vatanı» tekrar eski «altın devri»ne ulaşmanın sevinci içinde, büyük bir coşkunlukla kutluyor spor tarihinin en büyük bayramını. kraliçesi mutlu, başbakanı mutlu, gazetecisi, memuru, sporcusu, polisi memuru ingiltere'nin... çifte zaferle sonuçlanan bir şampiyona bu. elbette, gurur duymak ve sevinmek adalıların hakkı.
«dünyanın en büyük futbol gösterisinin perdesi 4 yıl sonra meksika’da açılmak üzere indi. dramatik maçları, şahane oyunları, altın golleri ve sürprizli sonuçlariyle tarihe geçecek bir şampiyona mâzi oldu artık. er meydanında 2910 dakika formaları emek teriyle ıslanan 252 futbolcu tam bir sükûnete kavuştu, sevinç ve üzüntüler geride kaldı.
yalnız, «şampiyon»a sıkılan avuçların sesleri duyuluyor. ve bu büyük futbol gösterisini renklendiren, câzibeleştiren almanya, portekiz, rusya, kore ve macaristan’a sunulan alkışlar geliyor kulağımıza hâlâ.
kıralların öldüğü, saltanatların yıkıldığı, favori takımların hüsrana uğradığı, yeni yıldızların pırıl pırıl parladığı, modern futbolün zafere ulaştığı ve wembley’de muhteşem bir âbidenin dikildiği bu dev şampiyonayı staddan ve televizyon ekranlarından izleyen 2 milyar 400 milyon insanın hep bir ağızdan seslendiklerini hissediyorum, «selâm sana büyük ingiltere!» diye...
başbakan kokteyl verdi
ingiltere’nin. 120 dakikalık final maçında almanya’yı 4-2 yenerek dünya kupası şampiyonu olması münasebetiyle ingiltere’nin başbakanı harold wilson, şampiyonaya katılan takımların şerefine cumartesi gecesi bir kokteyl vermiştir. daha sonra fifa bir ziyafet tertiplemiştir.
dünya şampiyonu ingiltere takımı özel bir otobüsle kokteyl ve ziyafete geldiği zaman, sıkı polis kordonunu yaran halk, oyuncuları omuzlara alarak kendilerine çılgınca tezahürat yapmıştır.
ingiltere'nin şampiyonluğunun akisleri
pazar günü yayınlanan ingiliz gazeteleri şunları yazmışlardır: «sunday telegraph»dan david miller: «arjantinliler, hislerine hâ im olabildikleri takdirde, dünya kupasını kazanacak futbol hâkimiyetine sahiptiler. en güzel futbolü macarlarla, brezilyalılar, en faydalı futbolü ingilizler, almanlar ve ruslar oynadı. portekiz, üçüncü iyi takımdı. fakat, portekiz - brezilya maçında pele’yi ekarte eden vicente ve morais'in «siyah inci»ye yaptıkları sert ve kasti favulleri hiç kimse affetmez asla. kupanın en büyük kaybı, pelenin son ravuntlarında oynamamasıdır. eusebio dahil, pele gibi bir dâhi ile mukayese edilemez.»
«sunday erpress»den james cannolly: «almanya takımının şâhâne futbolü küçümsenemez ama, ingiltere haklı bir şampiyonluk kazanmıştır.»
«dev final»i izleyen yabancı ajans ve gazetelerin muhabirleri ingiltere'nin şampiyonluğu hak ettiği kanısında olmakla beraber, almanları moralman yıkan 3 üncü golün, gayri nizami olduğu hususunda hem fikirdirler. maçı nakleden rus ve portekiz spikerleri, 101 inci dakikada topun üst direğe oradan da kale çizgisine çarparak dışarı çıkmasını dienst’in gol diye kabul etmesinin, finale ve dünya kupasına sürülen bir leke olduğunu söylemişlerdir. reuter ajansının muhabiri vemon morgan ile upi ajansının muhabiri, topun üst filelere çarpıp geri döndüğünü ifade etmişlerdir.
ingiltere'nin şampiyonluğu güney amerika ülkelerinde sâkin karşılanmıştır.
ingiltere ve britanya'nın bütün şehirlerinde bir bayram havası hâkimdir. almanya’da ise halk, talihsizce kaybedilen finalden üzüntü duymaktadır.
alf ramsey’in sözleri
ingiliz takımının başarılı meneceri alf ramsey, kendisini sual yağmuruna tutan gazete ve televizyon muhabirlerine şunları söylemiştir. kazandığımıza memnunum, zaten kazanacağımızdan emindim, ne normal müddette, ne de temditte nihaî sonuçtan endişe duymadım. bugüne kadar bize yüksekten bakılıyor, kudretimiz küçümseniyordu. kaç defa söyledim, ingiltere büyük bir takım diye... dediğim çıktı. bizi ancak, bizden güçlü bir takım yenebilir, böyle bir takım da şimdilik göremiyorum.»
ingiliz takımına 1000'e yakın tebrik telgrafı gelmiştir. alman başbakanı erhard da, ev sahibi ingiltere'yi 2 saatlik maça zorlıyan alman takımını büyük başarısından dolayı tebrik etmiştir.