arjantin - ingiltere maçındaki olaylar uluslararası bir ıskandal hüviyetini almış ve dünya basını ingilizleri suçlama huusunda birleşmiştir
zürihte münteşir der sport diyor ki "ingilizler dolap çeviriyor"
oğuz şeren bildiriyor
lıverpool — italya’dan şiliye kadar lâtin dünyası, 1966 jules rimet kupası maçlarında hakemlerin taraf tuttuğundan yakınmaktadır.
hakemlerden en çok şikâyetçi olanlar güney amerika takımlarıdır. bunlara öncülük eden arjantin ve uruguay'lı yöneticilere göre lâtin amerika takımlarının son dört takım arasına girmesine hakemler mâni olmuştur.
lâtin amerika'lı yöneticilere katılan isviçre bile, fifa’nın ingiliz yöneticilerini, «hakemleri elde etmekle» itham edecek kadar ileri gitmiştir.
hâdiseler nasıl geçti
hakemlerin taraf tuttuğu iddiası, arjantin - ingiltere maçındaki olaylardan sonra alevlenmiştir. güney amerika futbol konfederasyonu başkanı pegrian teófilo salinas, arjantin'i takbih eden ve arjantin ile uruguay’lı futbolcuları şiddetle cezalandıran fifa disiplin komitesinin yetkilerini müzakere etmek üzere lâtin amerika temsilcilerini olağanüstü bir toplantıya dâvet etmiştir.
salinas’a göre «fifa tesir altında kalarak hatalı kararlar almaktadır.» salinas, bu iddiasına dayanak olarak şu hususları öne sürmüştür: «disiplin komitesi’nin arjantin’i 1970 dünya kupasına almamakla tehdit etmesi şaşılacak bir harekettir. bu turnuvanın 1970 ile ne ilgisi var? arjantin takımı kaptanı rattin hakkında alınan cezai tedbirler belki de haklı olabilir. fakat rattin ile beraber solari, onega ve ferreiro’nun da cezalandırılması büyük haksızlıktır.»
öte yandan zürih’te, «der sport» gazetesinin spor yazan walter lutz, ingiltere’nin kupada avantaj sağlayabilmek için «dolap dümen çevirdiğini» iddia eden bir yazı kaleme almıştır. lutz'a göre, şu iki örnek, ingiltere’nin kasıtlı hareket ettiğinin en açık delilidir:
1: arjantin - ingiltere maçı orta hakemliğine bir alman getirilmesi,
2: ingiltere - portekiz maçının wembley’e alınması.