süper lig bu yıl lefter küçükandonyadis adıyla oynanacakmış (λευτέρης αντωνιάδης). lefter kadar bunu hak eden az futbolcu vardır. lefter'in hayatı çok kişinin malumu. ben kısaca başka bir rum futbolcudan bahsetmek istiyorum: alekos sofyanidis (αλέκος σοφιανίδης).
(...)
neyse gelelim esas konumuza… 1967 yılında balkan kupası'na türkiye'den fenerbahçe katılır ve fb, aek'le karşı karşıya gelecektir. 25 ekim 1967'de istanbul'da oynanacak rövanş maçı öncesinde kıbrıs gündemi ve ilk maçta fb'nin yenilgisi yüzünden maç bir "milli mesele" halini alır.
o kadar ki aek'e (athlitiki enosis konstantinupoleos), türk basınında isminin açılımından ötürü "enosis" denmeye başlanır. kıbrıs gündeminin gayet sıcak olduğu o günlerde bu sözcüğün ilk yaptığı çağrışım "enosis" olarak adlandırılan kıbrıs'ın yunanistan'a ilhakı politikasıydı.
bunu ilk maçı izlemek için atina'ya giden halit kıvanç da bir yazısında dile getirir: "önce 'enosis' deyimini yadırgadık ama bu kelimenin yunancada 'birlik' anlamına geldiğini öğrenince rahatladık. aek, 'istanbullu sporcular birliği' olarak kurulmuştu yıllar önce…"
aek'in kadrosunda sofyanidis'e ek olarak bir de beykoz spor'dan aek'e transfer olan ve yordan olarak anılan aleko yordan (alekos yordanu αλέκος ιορδάνου) da vardır. atina'da ilk maçın öncesinde ve sonrasında sofyanidis ve yordan fb'lilerle yakından ilgilenirler.
atina'da oynanan ilk maçı aek, 2-1 kazanmıştır. gollerden birini atan da müdafaada oynamasına rağmen sofyanidis'tir. rövanş istanbul'da oynanacaktır ve aek'in "sol beki" olan (evet, mevkisi değişmiştir) sofyanidis de kendi şehrine gelecektir.
türkiye'den ayrılışı bir hayli tartışmalı olan sofyanidis'in maç için istanbul'a dönecek olması da gidişi kadar tartışma yaratır. basın, maça bir iki gün kala sofyanidis'in "asker kaçağı" olduğunu keşfeder. sofyanidis, türkiye sınırlarına girdiğinde askere alınacaktır.
sofyanidis, bu durumda istanbul, gözünde tütmesine rağmen artık gelmesinin imkansız hale geldiğini belirten demeçler verir. sofyanidis, bu hayhuy içinde türk vatandaşlığından çıkarılır. akşam gazetesi böyle duyurur haberi...
1955 sonrası yunanistan'a göçen pek çok istanbul rumunun başına gelen sofyanidis'in başına biraz göz önünde, medyatik bir şekilde gelmiştir 1967'de. 2010 yılında atina'da kanserden ölen alekos sofyanidis, milli formasını giydiği anavatanının vatandaşlığını işte böyle kaybetmişti.