konu belediyenin desteklediği bir takım olunca tüm yetkililerin pervane olmasına alıştığımız, bilinen son örnek osmanlıspor için hızlı bir şekilde yapılmaya devam edilen eryaman stadyumu, ankara’ya yapılacak yeni stadyumla ilgili onlarca bilgi akışı olmasına rağmen hiçbir ilerleme sağlanamadı. bu yüzden hala kuşkuyla baksak da, 19 mayıs stadyumu’nun gençlerbirliği - kasımpaşa maçından sonra yıkılacağı ve yaklaşık 2 yılda yenisinin inşa edileceği söylendiği için cuma günü 17 gibi çok kötü bir saatte oynanmasına rağmen izin koparıp gelebilen arkadaşlarla tribündeki yerlerimizi aldık.
c blok’da bizler son kez toplanırken, ural ve zeynep’in ufaklıkları idil ve toprak da 5 numaralı formalarıyla 19 mayı’a ilk kez adımlarını atıyorlardı.
ilk 11’in sürprizi devre arasında alınan ve sadece osmanlıspor maçında forma şansı bulan umut sözen’di. maça gençlerbirliği etkili başladı. iyi bir form yakalayan ıssah ve rantie’ye muriqi ve birkaç haftadır oynamayan serdar eklenince takım güzel pozisyonlar üretmeye başladı. 45’te anıl’ın ortasına muriqi’nin yarı uçan kafasıyla alkaralar 3 puanı hanelerini yazdırdı ve 2007’den bu yana, dile kolay tam 10 sezon, ilk kez puan cetvelinde 9.luğun üzerinde 8. olarak ligi tamamladılar.
baştan başlamak gerek
2017-2018 sezonunu kulübün miladı haline getirmek için en baştan başlamak gerekiyor. ilk olarak yıllardır tekrarlanan hatalardan ders çıkartmalıyız. ucuz ve çok yabancı futbolcu almak yerine, örneğin bu sezon kulüpte 20 yabancı futbolcu vardı, kaliteli birkaç yabancı ve altyapıdan gelecek vadeden oyuncularla eldekileri en iyi şekilde harmanlayıp yeni sezona hazırlanmak gerekiyor. böylece hem altyapının önü açılmış olur, ki bu sezon kulüpteki bazı yabancı oyuncular bile ligde forma şansı bulamadılar, hem de kulübün transfer ve yıllık ücret giderleri azalır.
transfere harcanacak üst limiti de, bir önceki sezon tff’nin “puana para” uygulamasında kazanılan parayla sınırlamak da dengeli bir şekilde ilerlemek ve artı kasa olarak kulübün ilerlemesi için güzel bir hamle olacaktır.
altyapının daha işlevsel olarak kullanılması için orta-uzun vadeli planların hayata geçirilmesi ve özellikle avrupa’da bu işi iyi yapan kulüplerle koordine olup feyz alınması belki de ortaklaşa çalışılması gerekiyor. altyapı ne kadar kaliteli meyve vermeye başlarsa, bu kulübün de sırtı hiçbir zaman yere gelmeyecektir. kaldı ki son yıllarda "para kazandığımız tüm transferlerin altyapı oyuncuları olduğunu görmekle işe başlayabiliriz.
ikinci olarak başkandan başlayarak yönetici ve teknik adamların basına ve taraftarlara ortak bir dil kullanmaya başlaması gerekiyor. çünkü gelenekler ancak ortak bir dille yaratılabiliyor. örneğin birkaç gün önce türkiye kupası’nı kaybeden başakşehir teknik direktörü abdullah avcı’nın “bu sezon ikinci finalimizi de kaybettik ama yılmayacağız, çalışacağız ve gelecek yıl da iki kupa için mücadele edeceğiz” sözleri bir geleneği başlattıklarının habercisi. benzer bir şekilde başkan ve yöneticilerinde gelecek sezona dair verecekleri mesajlar futbolcular, taraftarlar ve basının nezdinde karşılığını bulacaktır.
bu nedenle bizim de kulüp olarak bir an önce bir hedef koyup, her açıklamada bu hedefin samimiyetini göstermek adına gerekli hamleleri yapmamız ve yılmadan bu yolda devam etmemiz gerekiyor.
gençlerbirliği’nin şu anda koyabileceği en samimi hedef her yıl türkiye kupası ve avrupa kupalarına gidiş biletidir. ilk yıllar bu hedef gerçekleşmese bile samimi bir şekilde hedefe inanmışlık ortaya koyulursa arkanızdan geleceklerin sayısı her geçen gün artacak ve başarıya daha da yaklaşılacaktır.