mehmet ali gökaçtı'nın "bizim için oyna": türkiye'de futbol ve siyaset kitabından;
batı dünyasıyla yakınlaşma süreci başlıyor
propaganda takımlarıyla yapılan maçlar hariç, uluslararası temasın yapılmadığı bu dönem, 1945 yılının sonlarında savaşın resmen sona ermesiyle birlikte bitecekti. uluslararası sportif temaslar tekrardan başlayacaktı. ancak bu sefer türkiye'nin veya türk takımlarının sportif temas kurduğu ülkeler savaş öncesine göre farklı bir siyasal kamptan, batıdan seçilecekti. avrupa'nın doğusunu boydan boya kapatan demir perdenin berisinde kalan ülkelerle yürütülen sportif temaslar ise, en alt düzeye inecekti. hele savaş öncesinde türkiye'nin uluslararası spor karşılaşmalanndaki öncelikli ortağı konumundaki sovyetler birliği neredeyse unutulacaktı.
ikinci dünya savaşı sonrasında ortaya çıkan yeni siyasal konjonktüre göre tercihini batı dünyasından yana yapan türkiye, sportif temaslarda da önceliği batı ülkelerine vermeye başlamıştı. hatta ortada doğru düzgün bir takım olmadığında bile bu öncelik değişmeyecekti. bunun en tipik örneği, 1945 yılının eylül ayında ingiliz donanmasının istanbul'u ziyaretinde yaşanacaktı, ingiliz donanmasıyla birlikte ikinci dünya savaşının ünlü savaş gemilerinden biri olan ajax da istanbul'a gelmişti. ajax gemisi, savaş süresince atlas okyanusu'nda alman donanmasına karşı büyük bir mücadele vermiş, bilhassa almanların ünlü denizaltısı graff von spee'yi uzun bir takipten sonra batırmasıyla meşhur olmuştu.
işte bu meşhur geminin mürettebatı arasında dönemin ünlü profesyonel futbolcularının yer aldığı haberinin alınması üzerine fenerbahçe yöneticileri, ajax gemisine istanbul'da bir maç yapma teklifi götürmüşlerdi. bu maç, uzun zamandır uluslararası niteliği olan bir maça hasret kalan istanbul seyircisini tatmin edecekti. bunun yanında, türkiye'nin ingilizlere ve dolayısıyla da batı'ya olan yakınlığı ve sempatisi gösterilecekti. fenerbahçe, kulüp başkanının kimliği dolayısıyla hükümete yakınlığın avantajını da kullanarak bu maç organizasyonunu gerçekleştirmişti. böylece fenerbahçe, "milli hassasiyetlere" hitap eden bir konuda bir kez daha öncü rolüne soyunmuş oluyordu. fenerbahçe, 16 eylül 1945 günü fenerbahçe stadı'nda ajax ile karşılaşmış ve 19 bin gibi rekor sayıda seyircinin izlediği maçta toplama ajax takımını 8-0 yenmişti.