haydi gençler kamuoyu duyurusu 28.10.2015 | haydigencler.com
son bir buçuk yıl içinde passolig protestolarına etkin biçimde katılım göstermemizin yanında, e-bilet kanunu diye bilinen 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun’un kamu yararı değil kamu zararı taşıyan hükümler içerdiğini dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışmıştık. 24.10.2015 tarihinde oynadığımız son lig maçında açtıkları pankart dolayısıyla üç taraftarımızın haksız yere gözaltına alınmaları, bu düşüncelerimizin yersiz olmadığına acı bir örnek oluşturmuştur.
bu sezonun başındaki kamuoyu açıklamamızda ifade ettiklerimizi yeniden dile getirmek istiyoruz: “bizce suç, kanunla belirlenmeli ve suçlu kanun-içtihat çemberinde hukuka uygun olarak cezalandırılmalıdır. sporda şiddetin ve düzensizliğin ne olduğunu hakkaniyetle tanımlayamayan, şiddet ve düzensizliğe neden olan unsurları eşitlik ilkesi doğrultusunda belirleyemeyen bir kanunun uygulaması da adaletsizliklerle dolu olacaktır.”
bugün görülüyor ki, bu kanunun sporda şiddet ve düzensizliğin ne olduğuna değinmemesi hususu, hangi eylemin hangi suçu oluşturduğu konusunda belirsizliğe yol açmış, hem vatandaşları mağdur eden hem de kolluk görevlilerinin keyfî uygulamalarına ortam hazırlayan bir kanun boşluğu oluşturmuştur. bu kanun boşluğu, birçok vatandaşımızın düşündüğü gibi kendisini oluşturan irade tarafından “olmayan kanun hükmüne itiraz yolunun da olmayacağı” düşüncesiyle bilerek ve istenerek oluşturulmuşsa, kolluk görevlilerinin bu ve ilerde buna benzer şekilde oluşacak diğer keyfî uygulamaları da aynı irade tarafından görmezden gelinecek demektir. temennimiz, bu hukuk eksikliğinin halkımız tarafından fark edilmesi ve düzelttirilmesi yönündedir.
anayasanın 38. maddesi ile cezanın kanunîliği ilkesi benimsenmiştir. kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz. dolayısıyla, hiçbir şiddet eyleminde bulunmadan barış mesajı veren bir futbol seyircisine hiçbir kolluk görevlisi sporda şiddet ve düzensizliğin ne olduğuna dair ne bir tanım ne de bir ceza hükmü getirmiş bir kanunu ileri sürerek müdahale edemez, bu seyircinin özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik eylemlerde bulunamaz. en fazla ne yapılabilir? kamuoyunda kimilerinin “bahaneler kanunu” diyerek eleştirdiği ve kolluk görevlisine adeta “gözünün üstünde kaşın var” gerekçesiyle vatandaşa para cezası kesme yetkisi tanımış “kabahatler kanunu” kapsamında işlem yapılabilir. nitekim taraftar arkadaşlarımıza da 6222 sayılı kanun kapsamında işlem yapılmak istenmiş, eylemin suç oluşturduğuna dair kanun dayanağı bulunamayınca bu meşhur “kabahatler” kanunumuza başvurulmuştur.
taraftar arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. bununla birlikte belirtmek isteriz ki, bireyler tarafından görmezden gelinen her hukuksuzluk, ilerde başka bir ortamda başka bir hukuksuzluğa davetiye çıkaracaktır. hukuksuzluğun bir kere kol gezmeye başladığı yerde kimin nerde neyle suçlanacağını kimse kestiremez. hukuksuzluğun karşısındaki en büyük engelleyici, kişilerin değil hakkın hukukun yanında olan bireylerin çoğaldığı bir toplum olacaktır.