başbakan recep tayyip erdoğan’ın “futbol kulüplerini ele geçirin” talimatını en iyi şekilde yerine getiren isim herhalde yardımcısı abdullah gül’dür.
akp’nin iktidara gelmesinden sonra gül’ün memleketi kayseri'nin iki kulübü kayserispor ve erciyesspor büyük bir hızla süper lig'e yükseldi. kayseri’den başka şu anda ligde birden fazla takımı bulunan yalnızca istanbul ve ankara var. izmir gibi büyük bir kentin süper lig’de takımı bulunmazken, kayseri’nin iki takımının aynı anda süper lig’de olmasının önemli bir nedeni var: dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı abdullah gül.
siyasetin futbola müdahalesinin yanı sıra kayserispor’un süper lig’e çıkışı da futbol dünyasında görülmemiş bir hilekârlık ve sahtekârlıkla oldu. aziz nesin’in kitaplarına konu olabilecek hileli şampiyonluk, akp’nin ikinci ismi abdullah gül’ün himayesinde gerçekleşti.
1932 yılında kurulan erciyesspor 1937’de yılmazspor ile birleşerek erciyes gençlik adını aldı. renkleri de kırmızı beyaz olarak seçildi.
1 temmuz 1996 tarihinde erciyes gençlik, sanayispor ve orta anadolu kulüpleri birleştirilerek kayserispor kuruldu. renkleri sarı kırmızı olan kulüp, ikinci lig’de mücadele etmeye başladı. 1972-1973 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan kayserispor ilk kez birinci lig’e çıktı. ikinci yıl birinci lig’de mücadele eden takım 1974-1975 sezonunu son sırada tamamlayarak yeniden ikinci lig’e düştü. kayserispor ikinci lig’de mücadelesine devam ederken, 1975 yılında ilde bir de emniyetspor kuruldu. ancak, 1988 yılında emniyet genel müdürlüğü, polis takımlarının liglerden çekilmesine karar verdi. kulübü kapatmak istemeyen dönemin kayseri emniyet müdürü yaşar gökışık, sivil isimlerden oluşan yeni bir yönetim oluşturdu. ardından da takımın adını erciyesspor, renklerini de siyah beyaz olarak değiştirdi. üçüncü lig’de dört yıl mücadele eden erciyesspor’un adı bu kez 1992’de büyükşehir belediyesi erciyesspor olarak değiştirildi. renkleri de mavi beyaz oldu.
bu kez beş yıl sonra yani 1997 yılında melikgazi belediyesi’nin devralması üzerine kulübün adı melikgazi belediyesi erciyesspor olarak değiştirildi.
adını değiştirmekten bir türlü kurtulamayan kulübü, istikbal’in sahibi işadamı hacı boydak aldı ve kulübün adı hacılar belediyesi erciyesspor olarak değiştirildi. renkleri de sarı lacivert yapılan takım, boydak’m para aktarması sonucu yapılan iyi transferler üzerine ilk yılında ikinci lig’e çıktı. 2000-2001 sezonunda ise grubu lider tamamlayarak play-off’a kaldı. ligi altıncı sırada bitiren takım, ikinci lig a kategorisi’nde oynamaya hak kazandı. aynı yıl takımın adı tekrar erciyesspor olarak değiştirildi. renkleri de kırmızı beyaz yapıldı. böylelikle erciyesspor 2001-2002 sezonuna kadar tam 7 kez isim değiştirmiş oldu. ayrıca dönem ve yönetim değiştikçe renkler de değişti.
erciyesspor’da bunlar yaşanırken kentin diğer kulübü kayserispor 1978-1979 sezonunda ilk kez birinci lig’e çıktı. ertesi yıl yine küme düştü. bir kez üçüncü lig’e düşen kayserispor 2002 yılma kadar dört kez çıktığı birinci lig’de her defasında yeniden küme düştü. 2002 yılında liglerin statüsünün değiştirilmesiyle ikinci lig a kategorisi’nde mücadele etmeye başladı.
akp’nin iktidara geldiği 2002 yılında erciyesspor ikinici lig b kategorisi’nde, kentin diğer takımı kayserispor ise aynı ligin a kategorisinde mücadele ediyordu.
akp’nin iktidara gelmesiyle birlikte her iki takımın önü birden açıldı. her zaman yanlarında olan abdullah gül, önce başbakan ardından da başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı oldu.
ancak gül'ün desteği erciyesspor'dan yanaydı. öte yandan, hem belediye hem de, kentteki işadamları kaynak aktarımını kayserispor’a yapıyordu. gül’ün uyarılarına karşın erciyesspor sürekli ikinci plana itiliyordu. bir tek gül’ün desteğini alan erciyesspor 2002-2003 sezonunda ikinci lig b kategorisi’nde şampiyon olarak, aynı ligin a kategorisine yükseldi. ancak, futbolcular yeni sezonda da boş tribünlere oynuyordu. maçlara gelen şeyimi sayısı güvenliği sağlayan polislerden daha azdı. maça ortalama 100 seyirci geldiğinde kulüp yöneticileri emniyete başvurup, 500 polisin görevlendirilmesinin anlamsız olduğunu belirttiler. ancak, polisten ret cevabını aldılar. çünkü, maçları dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı abdullah gül de seyrediyordu.
ve erciyesspor bir yıl sonra, yani 2003-2004 sezonunda ikinci lig a kategorisi’ni şampiyon olarak tamamlayarak süper lig’e çıktı. şampiyonluk maçı, ankara ekibi türk telekom’laydı. çok kötü oynamasına karşın erciyesspor maçı 1-0 aldı. maçta türk telekom adeta gol atmak istemeyen bir takım görüntüsü sergiliyordu. futbolcular bir an önce maç bitsin de gidelim havasındaydı. hatta erciyessporlu taraftarlar maça aşılmadıkları için türk telekomlu futbolcuları sık sık alkışladı.
erciyesspor yöneticileri, şampiyonluğu başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı abdullah gül’e armağan ettiklerini açıkladılar. yöneticiler, “başbakan yardımcımız devreye girerek kayseri yerine erciyes’in önünü açtı” dedi.
kulübün ikinci başkam ahmet demircioğlu’nun şu sözleri, abdullah gül’ün erciyesspor’un süper lig’e çıkması için yaptığı müdahaleyi açıkça ortaya koyuyor: “başbakan yardımcısından yardım istememiz son altı haftada oldu. aleyhimize yapılan lobiciliğe, teşvik primlerine ve başka şeylere karşı erciyes’in hakkının yenmemesine güvence olmuştur.” bu sözler akp’nin futbola müdahalesinin çarpıcı bir örneğini oluşturuyor.
erciyesspor’un süper lig’e çıktığı dönemde kayserispor ikinci lig a kategorisi’nde mücadele ediyordu. yani iki takım aynı ligdeydi. ancak, başbakan yardımcısı gül’ün desteğini alamayan kayserispor başarılı olamıyordu. kötü sonuçlar nedeniyle yönetim ve teknik heyet sürekli değişiyordu.
bu durum kentin ileri gelenlerini (!) üzüyordu. kayseri’nin adını taşıyan takım başarısız olurken, erciyesspor süper lig’e çıkmıştı. kayseri’nin ileri gelenleri yani yerlileri kendilerini kentin “sahici ve asıl sahipleri” olarak görür. kayseri merkezde bulunanlar, diğer yerlerde yaşayanları “dışarıdan gelenler” olarak adlandırır. kayseri’de önemli yerlerde bulananlara bakıldığında hep merkezden çıktıkları görülür.
bu nedenle, “merkezde olan” kayserispor’a sahip çıkılırken, “dışarıdan” olarak tanımlanan erciyesspor’a hiçbir yardım yapılmaz. kayserisporlu futbolcular deplasman maçlarına uçakla giderken, erciyessporlu futbolcular otobüsle gidiyordu.
erciyesspor’un süper lig’e çıkmasından rahatsız olan kentin ileri gelenleri hemen toplandı. ve karar erciyesspor’un yerine kayserispor’un süper lig’e gitmesi oldu. hem de mizah kitaplarına konu olabilecek bir yöntemle.
başbakan yardımcısı abdullah gül’ün onayı alındıktan sonra ilk önce 9 temmuz 2004’te erciyesspor genel kurulu yapıldı. kurulda, erciyesspor’un adı kayserispor olarak değiştirildi. bir gün sonra ise ikinci lig’de mücadele eden kayserispor’un genel kurulu yapıldı. bu kez de kayserispor’un adı erciyesspor olarak değiştirildi.
yani bir çeşit yer değiştirme. kocaman bir sahtekârlık.
spor medyası bu sahtekârlığı görmezden geldi. yalnızca birkaç spor yazarı bu konuyu köşelerine taşıdı. bunlardan biri de kazım kanat oldu. kanat köşesinde, “süper lig’e çıkan erciyes yerinde sayıyor. bunu başaramayan kayseri ise süper lig’e çıkmış oluyor. böylesi bir sahtekârlığa herkes gözlerini kapamış. bu uyanıklığa, iş biliciliğe ve fırsatçılığa bay haluk ulusoy da sesini çıkarmıyor. tahkim kurulu ise sırtını dönmüş. başbakan yardımcısı abdullah gül'e sesleniyorum, lütfen bu çirkinliğe el koyun,” diyordu.
kayserispor yöneticileri ise bu değişiklik için gül’ün onayını aldıklarını söyleyerek, “bizde önemli olan takım değil; kayseri’nin adıdır. bu nedenle bu karârı aldık” diyorlardı., değişiklik sonucu ikinci liğ’e düşen erciyesspor, hemen sonraki yıl yeniden süper lig’e çıktı. böylelikle kayseri'nin süper lig’de mücadele eden iki takımı oldu. şampiyonluğu kutlamak için başbakan yardımcısı gül, hemen mesaj yayımladı. bununla yetinmeyen gül, 'iki takıma dâ hedef gösterdi: “sizden avrupa’da başarı bekliyorum.”
tabii ki hedef avrupa olmalıydı. nasıl olsa türkiye’deki lig maçlarında arkalarında koskoca başbakan yardımcısı vardı. hiçbir hakemin tartışmalı kararı aleyhlerine olamazdı. bu kararlar lehte olarak puanlarına yansıyacaktı.
nitekim öyle de oldu. 2005-2006 sezonunun ilk yarısında kayserispor süper lig’i beşiktaş’ın önünde üçüncü sırada, erciyesspor ise yedinci sırada tamamladı. bu anadolu takımları için yeni çıktıkları süper lig’de çok önemli bir başan. takımlar genellikle süper lig’e çıktıkları ilk yıl ligi ya son sıralarda tamamlıyor ya da ikinci lig’e dönüyor.
bir de iki takımın birbirleriyle yaptıkları maçların sonucunu düşünmek gerek. diyelim ki kayserispor küme düşüyor ve bunun sonucunu erciyesspor’la oynadığı maç belirleyecek. erciyesspor maçı kazanmaya çalışır mı? daha önce kendi yerine süper lig’e gönderdiği kayserispor’un ligden düşmesine izin verir mi?