türk futbolunun ilk çalım kralı: kıvır alâ alaattin baydar, seri çalımlara başlayınca fenerbahçe tribünleri coşar, stat "kıvır alâ" tezahüratıyla inlerdi. 24 kasım 2011 perşembe 23:46
bazı futbolcuları seyretmek büyük keyiftir. maçı izlerken topu hep o alsın, hep o oynasın istersiniz. alattin baydar da işte bu tür futbolculardandı. top her ayağına geldiğinde, seyirciler coşar, adeta onunla birlikte oynar, koşar, çalımlar, pas verir, gol atardı.
alaattin baydar topla buluşup, şık ve seri çalımlara başladığında fenerbahçe tribünlerinden "kıvır alâ, kıvır alâ" tezahüratları yükselirdi. bu tezahürat zamanla lakabı da oldu. alaattin baydar için türkiye'nin ilk çalım ve asist kralı denilmesi abartılı olmaz. 1920'lerin başından itibaren, zeki rıza sporel ile oluşturdukları müthiş ikili, o dönemde "zeki-alâ kombinezonu" olarak efsaneleşmişti.
zeki rıza sporel'in ülkemizin gelmiş geçmiş en büyük golcülerinden biri olmasında, alaattin baydar'ın çok önemli payı vardı kuşkusuz. ancak alâ, sadece bir çalım ve asist kralı değil, aynı zamanda iki ayağıyla da çok iyi vuruşlar yapabilen golcü bir oyuncuydu. fenerbahçe a takımı'nda oynadığı toplam 324 maçta, 362 kez fileleri havalandırmıştı. kariyeri boyunca oynadığı maç başına birden fazla golü olan santrfor sayısı bile oldukça azdır.
gol becerisine rağmen, atmaktan çok attırmaktan keyif alan alaattin, 1901 yılında istanbul'da doğmuştu. fenerbahçe'nin kurucularından ve ilk futbolcularından biri olan ağabeyi nasuhi esat, kardeşini küçük yaşta kulübe getirmişti. minik ve genç takımlarda pişen alaattin, henüz 15 yaşında fenerbahçe'nin a takımı'nda oynamaya başlamış ve 1934 yılına kadar, tam 18 yıl forma giymişti. romanya ile oynadığımız ilk milli maçımızda da görev yapan alaatin, 16 kez ay-yıldızlı takımda yer almıştı.
futbolu bıraktıktan sonra, fenerbahçe yönetimlerinde bulunan alaatin baydar, kömür işletmeleri'ndeki görevi nedeniyle ankara'ya tayin olunca, uzunca bir süre kulüpten uzak kaldı. ancak burada da boş durmadı ve ankara fenerbahçeliler cemiyeti'nin kurulmasını sağladı.
emekli olduktan sonra yeniden istanbul'a dönen baydar, 1989 (*) yılında yaşama veda etti. karacaahmet mezarlığı'nda ebedi uykusuna çekildi.
(*) not: alaattin baydar'ın ölüm tarihi, internetteki birçok kaynakta hatalı şekilde "1986" olarak yazılmaktadır. oysaki 1987 tarihli gazetelerde, o yıl a milli futbol takımı'nın romanya ile oynadığı maça, 1923'teki ilk maçımızda yer alan, hayattaki üç isimden alaattin baydar'ın da davetli olduğu yazılmaktadır. türk sporunun en önemli tarihçisi olan cem atabeyoğlu, alaattin baydar'ın 1989 yılında vefat ettiğini kaydetmiştir.