diyarbakır’ın fenerbahçe ve galatasaray’ı olarak halk tarafından benimsenen dicle gençlik spor ve yıldız spor kulüpleri bir araya gelmiş ve bu iki kulüpten yepyeni bir kulüp doğmuştur. önce dicle gençlik kongreye gider ve adını diyarbakır-spor olarak değiştirir. bu kararın hemen ardından yıldız genç-likspor kongre kararı alır ve diyarbakırspor’a katılır. böylece diyarbakırspor’un kurulduğu ilan edilir. yeni takımın renkleri konusunda ise kurucular arasında yaşanan küçük tartışmalardan sonra, dicle’nin yeşil-beyazından yeşili, yıldız’ın sarı-kırmızısının kırmızısı seçilerek “yeşil-kırmızı” renklerinde uzlaşılır. daha sonraki yıllarda, yeşil ve kırmızının şehri simgeleyen karpuzun renkleri olduğu ileri sürülse de bu tamamen bir tesadüftür. yeşil-kırmızı’nın yanma eklenen tarihî sur resmi ile amblem de yavaş yavaş şekillenir.
kulüp amblem olarak, yeşil ile kırmızının yanma şehir surlarını, karpuz dilimini, dicle nehrini ve on gözlü köprüyü kabul eder.
kulübün ilk başkanlığına nejat cemiloğlu getirilirken, ilk yönetim kurulu, hacı abdurrahman özbek, erdoğan vursavaş, şahap bozacı, nuri akçam, bedrettin köprülü ve nazmi çakın’dan oluşur.
diğer amatör kulüpler de, profesyonel futbol liginde şehirlerini temsil edecek diyarbakırspor’a futbolcu vererek desteklerini gösterirler.
nejat cemiloğlu başkanlığındaki ilk yönetim, yıldızspor ile diclespor takımlanndan transfer edilen futbolculara 12 bin lira ücret, 250 lira da aylık öder. bunun yanı sıra diyarbakır belediyesinde futbolculara iş sözü verilir. hafta içi idman saatleri dışında belediyede çalışan futbolcular aynı zamanda memur olarak hayatlarını sürdürür. bu dönemde diyarbakırspor’un dışarıdan yapılmış yabancı bir tek transferi yoktu. bütün futbolcular yerliydi.
profesyonel hayat
diyarbakırspor, resmen kurulup türkiye liglerinde mücadele etmeye hak kazanınca, 1968-69 sezonunda yeşil sahalarda profesyonel olarak yerini alır. türkiye futbol federasyonu’nun belirlediği statü gereği, ankara, istanbul, izmir mahalli ve profesyonel lig takımlarının da katılımıyla 3. türkiye lig’i dört grup halinde oynanacak ve maçlar 60 takım arasında yapılacaktı.
diyarbakırspor türkiye 3. lig kırmızı grup’ta yer alacaktı. anadolu’nun diğer takımlarına nazaran yoksul olan diyarbakırspor’a gelir elde etmek için, eşya piyangosu, halk konserleri gibi etkinliklerle halktan destek istenir. büyük kentlerde “diyarbakırspor geceleri” düzenlenir, halktan bölge insanı ve futbolseverlerden destek istenir. halk bu çağrılara yanıt verir ve diyarbakırspor dönemin zor şartlarında ekonomik güçlüklere rağmen gönüllü ve güçlü bir takım oluşturur. takım ilk resmî maçını, kurulusundan dört ay sonra, 12 ekim 1968 günü deplasmanda tarsus idman yurdu ile oynar ve sahadan 2-0 yenik ayrılır. ilk resmî kadroda, muzaffer (kaptan), cemil, şeyhmus, kel nazmi, naci, mahmut, ceylan emin, mehmet ali (kaleci), lastik ali (yedek kaleci), eyüp, naif, boğa emin, şonk veysi i ve beton ismail vardır.