ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
istvan szabö'nun şaheseri "mefisto" hollywood'da oscar ödülü'nü alırken, almanya'da yetenekli film yapımcısı fassbinder hayata veda ediyordu. romy schneider intihar ediyor, sofia loren vergi kaçırmaktan tutuklanıyordu. polonya'da işçi sendikası lideri lech walesa hapse atılıyordu.
garcia mârquez, latin amerika'nın bütün şairlerini, dilencilerini, müzisyenlerini, başıbozuk takımını temsilen nobel ödülü'nü alıyordu. el salvador'da askerler, bir köyde yarısı çocuk olmak üzere yedi yüzden fazla insanı mitralyözlerle tarıyorlardı. guatemala'da yerlilerin köküne kibrit suyu dökmek için darbe yapan general rios montt, yayınladığı bildiride ülkeyi yönetme görevinin kendisine tanrı tarafından verildiğini ve haber alma işlerinin bundan böyle kutsal ruh tarafından yerine getirileceğini ileri sürüyordu.
mısır, altı gün savaşlarından beri israil'in işgali altında bulunan sina yarımadası'nı sonunda geri alıyordu. ilk yapay kalp birinin göğsünde atıyordu. miami'deki güvenilir kaynaklar fidel castro'nun devrilmesinin an meselesi olduğunu bildiriyorlardı. italya'da papa kendisine karşı girişilen ikinci suikasttan da sağ çıkmayı başarıyordu. ispanya'da parlamentoyu basan subaylar otuz yıla mahkûm oluyorlardı ve felipe gonzâlez başbakanlık yolunda sağlam adımlarla ilerlerken barcelona'da on ikinci dünya futbol şampiyonası'nın açılışı yapılıyordu.
önceki şampiyonadan sekiz fazlasıyla bu seferkine yirmi dört ülke katıldı, ama eşleşmelerde latin amerika ekiplerinin şansı pek yaver gitmedi. kuveyt ve yeni zelanda'dan başka on dört avrupa, altı latin amerika ve iki de afrika ülkesi katılıyordu.
ilk gün, dünya şampiyonu arjantin karması barselona'da hezimete uğradı. birkaç saat sonra, oradan oldukça uzaktaki falkland adalarında arjantinli generaller bu kez de ingiltere karşısında yenildiler. birkaç yıl süren diktatörlükleri sırasında kendi yurttaşlarını dize getiren bu yırtıcı generaller, ingiliz askerleri karşısında uysalca boyun eğdiler. insan haklarını her zaman ihlal etmiş olan deniz kuvvetleri subayı alfredo astiz'in, gurur kırıcı belgeyi başı eğik durumda imzalayışını tüm dünya televizyonları gösterdi.
televizyon iki gün arka arkaya 82 kupasından ilginç görüntüler verdi. kuveyt ile fransa'nın karşılaştığı maçta, kuveyt'in yediği bir gole itiraz eden şeyh fahid el-ahmed-sabah'ın rüzgârda etekleri dalgalanarak sahaya girmesi görülmeye değerdi; ingiliz bryan robsun'un yarım dakikaya sığdırdığı gol muhteşemdi; ilginç görüntülerden biri de alman kaleci schumacher'in fransa'nın forvet oyuncusu battiston'u bir diz darbesiyle bayılttıktan sonra hiç oralı olmamasıydı; belirtmekte yarar var, schumacher kaleci olmadan önce demircilik yapmıştı.