47 yıl önce gencecik bir kaleci olan turgay şeren, berlin'de ünlü alman yıldızlar karşısında şahlanmış ve ‘‘berlin panteri’’ unvanı almıştı. bu maçtan sonra almanya'yı hiç yenememiştik. ama dün bursa'da tıpkı şeren gibi devleşen rüştü, milli takımımızı ikinci almanya zaferine taşıdı.
şahane kurtarışlar
yıl 17 haziran 1951... yer 100 bin kişilik berlin olimpiyat stadı. tribünlerde 100 bini aşkın seyirci var. güçlü alman milli takımı karşısında kalemizi koruyan gencecik bir isim turgay şeren, 3 direk arasında devleştikçe devleşiyor. almanlar'ın ünlü ayakları turgay şeren'in şahane kurtarışları karşısında aciz kalıyordu.
devleşti
2-1 üstünlüğümüzle noktalanan bu maça imzasını atan ve yaptığı muhteşem kurtarışlarla ‘‘berlin panteri’’ unvanını alan turgay şeren'in bu başarısı yıllarca konuşuldu. berlin'de devleşip türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran turgay şeren, genç yaşına karşın avrupa'nın ünlü isimleri arasında yerini almıştı.
47 yıl sonra
ve aradan tam 47 yıl geçti. bu kez yer bursa atatürk stadı idi. rakip yine dünya şampiyonluklarına imza atmış, avrupa şampiyonluklarına ambargo koymuş almanya idi. ama bu kez yine kalemizde genç bir dev daha vardı. rüştü rençber, tehlikeli toplara ustaca uzanıyor ve beraberliği kurtarmaya çalışan almanlar’a geçit vermiyordu.
ve sıra rüştü’de
cumhuriyetimiz'in 75. yılını kutladığımız bu dönemde kalemizde devleşen rüştü, ‘‘berlin panteri’’ nden sonra ‘‘bursa panteri’’ olarak almanlar'ın karşısına dikilmişti. hakan'ın muhteşem golünden sonra tayfun'un ikinci sarı kartı görüp takımımızı 10 kişi birakması rüştü'yü daha da kamçılamıştı.
alkışlar ona
kararlıydı rüştü. ‘‘bu maçta almanlar’a puan yok’’ diyordu. arkadaşları da ona ayak uydurmuştu. canla başla savaşıyorlardı. bu dirençli kaleci ve ona katılan arkadaşları karşısında aciz kalmışlardı. alman spor yazarları da rüştü ve türk milli takımı'nın bu haklı galibiyetine alkış tutuyor ve türkiye'nin hakkını teslim ediyorlardı.