beyaz nokta 20 haziran 1976'da final heyecanı yaşanıyordu. belgrad'daki kızılyıldız stadı'nın yolunu tutanlar, avrupa futbol şampiyası tarihinde bir ilke şahitlik edeceklerini bilmiyordu.
yaşlı kıta'nın organizasyonunda zafere ulaştıktan sonra dünya kupası'nı da kaldıran almanya, mutlak favoriydi. beckenbauer'in dalya dediği ve 100. milli maçına çıktığı karşılaşmanın başlarında çekoslovak fırtınası esmişti. berti vogts'un hafiften sarpa sardığı bir anda şvehlih perdeyi açmış, dobiaş biraz pas tutmaya başlamış panzerler'in file bekçisi maier'i avlamıştı.
yarı finalde olduğu gibi 2-0 geriye düşen almanya yine geri geliyordu. ceza sahası içinde unutulan dieter müller farkı bire indirirken, volesiyle gol krallığını ilan ediyordu. son dakikada kornerden gelen topa kafayı yapıştıran bernd hölzenbein mücadeleyi uzatmalara taşıyordu.
uzatmalarda başka gol olmuyor, belgrad'da tarih yazılıyordu. ilk defa büyük bir futbol organizasyonunun galibini seri penaltı atışları belirliyordu. 1968'de bir daha tekrarlanmak zorunda kalan final, artık beyaz noktada bitecekti.
ilk atışı kullanan marian masny, maier'i ters köşeye yatırarak çekoslovakya'yı öne geçirmişti. alman futbol tarihinin en iyi orta saha oyuncularından biri olan ranier bonhof, 11 metreden affetmemişti. hollanda'yı yıkanlardan nehoda kolaylıkla fileleri bulurken, panzerler'i yugoslavya karşısında ipten alan flohe, ıvo viktor'u ters köşeye yatırmıştı.
ondruş, milli takımı uzunca bir süre bırakmış almanların efsanevi penaltıcısı paul breitner'in bile gurur duyacağı bir atışa imza atmıştı. köşeyi yerden sert gören savunma oyuncusu, turnuvanın yıldızlarından biri olmuştu. panzerler adını skoru eşitlemek schalke'de görev yapan hans bongartz'a düşmüştü. sadece dört defa milli olmuş orta saha oyuncusu iyi vurmuştu.
daha önceki vuruşlarda rakiplerinin dikkatini dağıtmak için çabalayan maier, dördüncü atış öncesinde topa arkasını dönüyordu. penaltıyı kullanacak ladislav jurkemik, meslektaşını hakeme şikâyet ettikten sonra hırsını meşin yuvarlaktan çıkarıyordu.
uli hoeness'in belgrad semalarına gönderdiği toptan sonra stattaki heyecan artıyordu. çekoslovakya'nın artık şampiyonluk için bir gole ihtiyacı vardı. penaltı noktasına gelen antonin panenka topun dibine girdiğinde tüm dünya ayağa kalkıyordu. o güne kadar görülmemiş bir atışa imza atan orta saha oyuncusu adını bir vuruşa veriyor, yenilmez armadayı yıkıyordu. panenka penaltısının doğumuyla almanya yenilmiş sayılıyordu!
*ocak 2012 tarihli tam saha dergi'nin 86. sayısından alıntıdır.