ilk basımı 2003 yılında olan özgür daşlı'nın "80 yıllık öykü: tarsus idman yurdu" kitabından;
1986-1987 sezonunda konyaspor-tarsus idman yurdu maçında çıkan olaylar unutulacak cinsten değildir. 34 kişinin gözaltına alındığı, dokuz kişinin yaralandığı olaylardan sonra futbol federasyonu'nu konyaspor ve oyuncuları, içişleri bakanlığı da olayların büyümesine neden olarak gösterilen hakkında soruşturma açılan vali kemal katıtaş ve emniyet görevlileri hakkında çeşitli cezalar vermişlerdir. konya olaylarının öyküsü şöyle olmuştu:
o sezon konyaspor ile sakaryaspor şampiyonluk için kıyasıya bir rekabet halindedirler. sezonun son maçında konyaspor, tarsus idman yurdu ile sahasında, sakaryaspor ise anadolu ile oynamaktadır. konyaspor'un şampiyonluğu için, sakaryaspor'un puan kaybetmesi ya da konyaspor'un farklı galibiyeti gerekiyordu. ortaya çıkan bu tablo ışığında maçlar başlamıştı. konya stadı'na kapasitesinden fazla seyirci girmek isteyince bin kadar taraftar veledroma alındı. maçtan önce buradaki taraftarlar telleri parçalayarak sahaya girdiler ve saat 16:00'da sakaryaspor-anadolu maçı ile aynı saatte başlaması gereken maçı geciktirmek için çeşitli yollara başvurdular.
önce oyuncularla "şampiyonluk turu" attılar. bu arada kesilmek üzere sahaya tavuklar salındı. kale ağları yırtıldı. tarsus idman yurtlu futbolculara çiçekler verildi. böylelikle maç başlaması gereken saatten 20 dakika geç başladı.
ilk devrenin ortalarına doğru bir seyircinin tribünden inip yan hakeme tükürmesini görüntülemek isteyen foto muhabirleri, seyirciler ile kollarında bantlar bulunan stad ve emniyet görevlileri tarafından tartaklandılar. milliyet gazetesinden münir bağrıaçık sağlık odasında emniyet görevlilerince dövüldü, saha komiserinden ve konyaspor başkanı süleyman çınar'dan dayak yedi. hürriyet gazetesi muhabiri tayfun bayındır'a konyasporlu karaliç ve isa saldırdılar. bayındır, zorla sahadan çıkartıldı. validen yardım isteyen sabah gazetesi muhabiri tuna da "başınızın çaresine bakın" denilerek geri çevrildi. tüm bunlara tribünlerden atılan taşlar ve şişeler de eklenince, maç 10 dakika durdu. yeniden başlayan maçın ilk devresi 1-0 konyaspor lehine bitince tarsus idman yurtlu futbolcular uzun süre soyunma odasına giremediler. bu arada orta sahada içeri girmeyi bekleyen futbolcuların yanına gelen bir şahıs, protokol tribününün gözü önünde, yüzlerce emniyet görevlisinin arasından geçerek tarsus idman yurdu takım kaptanı erhan'a tabanca çekerek "8-0 yenilmezseniz buradan ölünüz çıkar " diyerek tehdit etti. ayrıca konyaspor kulüp başkanı süleyman çınar tarsus idman yurdu kafile başkanı mahmut alışkan ve üç arkadaşına 80 milyon lira verdiklerini belirterek, futbolcuları sözlerinde durmadıklar gerekçesiyle şerefsizlikie suçladı. kendilerini soyunma odasına zor atan tarsus idman yurtlu futbolculara saldırılar burada da devam etti. bu arada soyunma odasına girmek isteyen maçın gözlemcisi ahen tüzün içeriye alınmadı ve görevlilerce tartaklandı. canını zor kurtararak şeref tribününe geri döndü.
dört duraklamaya sahne olan ve toplam 2,5 saat süren maçın 5-0 bitmesi sonucu saha içi iyice karıştı. şampiyon olmak için 8-0'a ihtiyacı olan konyaspor'un taraftarları hınçlarını bu kez kendi oyuncularından ve antrenör nevzat güzelırmak'tan almaya çalışırlar. futbolcular tartaklanır, güzelırmak radyo ile başına vurularak yaralandı. ahen tüzün, maçın bitimine iki dakika kala bir arkadaşı sayesinde stadı terkedince saldırılardan kurtulmuş oldu. sahadaki tarsus idman yurtlu futbolcular ve hakem, askerlerin silahlı kordonu altında can güvenliklerini sağladılar. soyunma odasında olanların imdadına da son anda jandarmalar yetişti. maç sonrasında tarsus idman yurdu kafilesi konya'daki garnizona götürüldüler. gece saat 9'a kadar orada tutuldular. daha sonra il sınırına kadar askeri araçlar eşliğinde gidebildiler.
konyasporlu taraftarların taşkınlıkları iftar saatine kadar devam etti. anavatan partisi ilçe binası, yerel gazete ve gazete temsilciliklerinin bulunduğu mahalle, konyaspor takım kaptanı isa'nın ve metin'in evi ve bazı iş yerleri taşlandı.
olaydan sonra dizginleri eline alan milli eğitim bakanı metin emiroğlu, "suçlular cezalarını bulacak" derken, futbol federasyonu başkanı ali uras da konyaspor'un 3. lige indirilebileceğini vurguladı. başta isa ve mete olmak üzere konyaspor'un futbolcuları ve antrenör nevzat güzelırmak, konya ile ilişkilerini kestiklerini açıkladılar.
vali kemal katıtaş ise kendisini şöyle savundu: " maçın oynandığı sırada sahaya girmek isteyen foto muhabirine görevliler engel oldu. engelleme ile karşılaşan gazetecinin görevlilerle başlattığı kavgayı polis önledi."
tüm bu kargaşada, tarsus idman yurdu futbolcularının ölüm pahasına maçı satmamaları ve şerefleriyle maçı oynamaları, hakem aykan köseoğlu'nun cesur bir yönetim göstermesi futbol adına sevindirici görüntülerdi.