galatasaray - fenerbahçe maçının sonucunun kazanılacak 'moral' , iki ekip ve onların yandaşları için puan ve puanlardan daha önemli. kazanılacak puanların şampiyonluk yarışında belirleyici olmayacağı herkes tarafından biliniyor. ancak türk futbolunun lokomotiflerinden olan bu iki kulüp, ezeli yarışım (rekabet) içinde kazandıkları -yitirdikleri- her maçla futbol kamuoyunun, kimi zaman da türkiye genelinin gündemine oturmaları nedeniyle doğal olarak kazanan taraf olmayı hedeflerler.
iki ekip de bugüne dek -bir iki maç dışında- çağdaş düzeye en yakın futbolu oynadılar. tam bir gösterge olmasa da sıralamadaki yerleri de bir anlamda bu durumun göstergesi. takımların oyun kurgularına baktığımızda, olumlu ve olumsuz özelliklerin birbirleriyle örtüştüğünü görüyoruz.
galatasaray, alana iyi yayılan disiplinli ve üst düzeyde yardımlaşma anlayışı ile dikkati çekiyor. sınırsız enerji tüketimiyle, yüksek tempoda oynayarak rakiplerini fizik olarak eziyor. fenerbahçe ise alanı iyi paylaşan, özellikle gol noktalarında etkili olabilen ve de rakibine göre daha sabırlı oynayan bir ekip.
kaleciler taffarel ve rüştü maçın kilit isimleri olacak. ikisi de nitelikleriyle kendilerini kanıtlamış, avrupa düzeyinde oyuncular. ancak bu iyi kalecilerin önündeki savunmalar ekiplerin yumuşak karnı. g.saray savunmasında popescu ve fatih adam paylaşma ve zamanlamalarda uyumsuzlar. top rakipteyken savunma görevi üstlenen ümit, belli bir düzey tutturabiliyor; ama hakan ünsal , dengesiz ve diğer savunmacılardan kopuk oynayarak her an yanlış yapabiliyor. fatih terim savunmanın bu eksikliklerine önlem alırken, savunmanın göbeğinde oynayacak isim ve diğer orta alan oyuncuları g.saray'ın başarısında belirleyici olacaklar. fenerbahçe savunmasında uche ve högh özellikle büyük maçlarda bu sezon başarılı olamadılar. bu oyuncuların fizik kapasitelerinde gözlenen düşüşün yanında orta alan oyuncularının savunmaya dönüşlerde ağır kalması da savunma yanlışlarına yol açıyor. sarı-lacivertlilerin az gol yemesinde savunmadan çok rüştü'nün bireysel becerisinin payı büyük.
ekiplerin orta alan kurgularına baktığımızda galatasaray'ın daha enerjik olduğunu görüyoruz . sarı-kırmızılılar ataklara çok adamla destek verip çok sayıda gol pozisyonu üretiyorlar, ancak bu pozisyonları gole çevirmekte zorlanıyorlar. buna karşın, fenerbahçe sabırla top çevirip özellikle kenarlardan geliştirdiği ataklarla başarılı oluyorlar. sarı-lacivertliler, galatasaray'a göre belki az sayıda pozisyon üretiyor, ama bunları daha kolay gole çeviriyor.
ataklarda galatasaray'ın hızlı ve çabuk adamları fenerbahçe savunmasını eğer teke tek yakalarsa -iyi yardımlaşmaları nedeniyle- kolayca geçebilirler. gol vuruşlarında hagi'nin ve kötü oynamasına karşın hakan şükür'ün sorumluluk alması sarı-kırmızılıların şansını arttırıyor. fenerbahçe, iyi organize olduğu kenar ataklarını uygulayabilirse gol vuruşlarında baliç ve moldovan ile sıkıntı çekmeyecektir. iki teknik adamın da futbolcularını gerilime sokmamak için puan yitirmenin önemli olmadığı yolundaki açıklamalarının futbolcuları çok rahatlatacağını sanmıyorum. kendilerini zihinsel olarak iyi hazırlayanlar başarılı olacaktır. dileğimiz, iki ekibin de 'derbi' ye yakışır futbol oynamaları; yandaşlarının 'centilmence' her türlü sonucu kabul edecek olgunluğu göstermeleri.