ukrayna karşısında ingiltere'nin galibiyeti ada'da coşkuyla kutlanırken; 2010 dünya kupası'nda lampard'ın verilmeyen golüne yapılan isyan, bu kez yoktu. john terry'nin kale içinden çevirdiği top ile ilgili yorum yapılmadı.
sporx - euro 2012 d grubu'ndaki son maçında ingiltere, ukrayna'yı 1-0 yenerek grubu lider bitirdi ve çeyrek finale yükselerek italya'nın rakibi oldu. karşılaşmanın ikinci yarısında ukrayna'nın verilmeyen gol kararı maçın önüne geçti.
ikinci yarının başlamasıyla beraber ingiltere'nin golü geldi. 2 maçlık cezası nedeniyle ingiltere'nin gruptaki isveç ve fransa maçlarında forma giyemeyen wayne rooney, euro 2012'ye golle başladı. 48. dakikada gerrard, sağdan kullandığı serbest vuruşta top içeriye ortaladı. top yerden sekip kaleci pyatov'u şaşırttı ve rooney arka direkte topu boş kaleye atarak ingiltere'yi 1-0 öne geçirdi.
çizgiyi geçti ama...
maçın kırılma anı 62. dakikada gerçekleşti. milevsky'nin verdiği pasta devic kaleci hart'la karşı karşıya kaldı. devic'in vuruşunda top hart'a çarparak yükseklik kazandı ve kaleye doğru yöneldi. john terry topu çevirerek uzaklaştırdı. pozisyonun gol olmasını bekleyen ukraynalı oyuncular hakem kassai'ye itirazlarda bulunsalar da karar değişmedi. pozisyonun tekrarında ve yakın çekim fotoğraflarda ise topun çizgiyi bariz bir şekilde geçtiği gözlemlendi. karşılaşmayı hakemin yardımıyla da olsa kazanan ingiltere grup lideri olarak çeyrek finale yükseldi ve italya ile eşleşti.
ingiltere bu kez isyan etmedi?
güney afrika'da düzenlenen 2010 dünya kupası'nda almanya'ya çeyrek finalde 4-1 yenilerek elenen ingiltere'nin ilk yarının son dakikalarında çizgiyi geçen topu gol olarak sayılmamış ve elenmenin gerekçesi de bu verilmeyen gol olarak gösterilmişti. ingiliz basını, hakemleri yerden yere vururken, çizgi teknolojisi gelmesi gerektiğinden yakınmıştı.
gün oldu, devran döndü. ingiltere iki sene sonra aynı pozisyonu bu kez lehine yaşadı. çizgiyi geçen top gol olarak geçerlilik kazanmadı ve ingilizler, çeyrek finalde ispanya ile eşleşmekten kurtuldu. ada basını, pozisyonu görmezden gelerek rooney ile gelen zaferi kutlamayı tercih etti. 2010'da yaygara koparan ingilizler, bu kez hakemle ilgili yorum yapmaya gerek duymadı. iki maç aradan sonra milli formayı sırtına geçiren wayne rooney, ada'nın en konuşulan ismiydi.
gerrard'dan şans yorumu, blokhın'den isyan
ukrayna teknik direktörü oleg blokhin, topun çizgiyi geçtiğini ve 50 sanimetre içerde olduğunu dile getirirken; "5. hakemler ne işe yarar?" diyerek tepkisini gösterdi.
golün asistini yapan ingiliz futbolcu steven gerrard ise, "iki sene önce lampard'ın verilmeyen golünde şans bizim yanımızda değildi. o pozisyon almanya karşısında bizim dönüm noktamızdı. bugün şans bize döndü. çok çalışıp, savaşmaya devam etmeliyiz. biz bugün bunu hak ediyoruz" yorumunda bulundu.
2010'da guardıan'dan hakemle ilgili heykel yorumu
guardian gazetesi ise 1966 yılındaki ingiltere-almanya maçında, ingiltere'nin sonradan çizgiyi geçmediği anlaşılan benzer bir pozisyonda almanya'yı yendiğini anımsattı.
gazete, şu yorumu yaptı: "1966'da ingiltere'nin 4-2'lik zaferine kapı aralayan o karar, saygın bir isim olan ve 1993'te öldükten sonra bakü'de heykeli dikilen azeri yan hakem tevfik bahramov tarafından alınmıştı. almanya bu kupayı alırsa, belki bir gün ingiltere'nin golünü vermeyen uruguaylı yan hakem espinosa'nın berlin'de heykelini dikebilir."
gündem çizgi teknolojisi
futbol tarihinde çizgi teknolojisinin en ciddi olarak konuşulduğu günlerde ukrayna'nın dün gece verilmeyen golü bu tartışmanın daha da alevlenmesini sağlayacak. çizgi teknolojisine alternatif olarak uygulamaya konulan çizgi hakemleri büyük bir uluslararası turnuvada ilk defa görev alırken, bu hakemlerin dün devic'in verilmeyen golüyle etkisizliği gözler önüne serildi. ukrayna'nın verilmeyen golü çizgi teknolojisinin önünün açacak gibi görünüyor. zira bu teknolojiyle ilgili karar euro 2012 finalinin ertesi gününde kiev'de yapılacak toplantıda verilecek.