ilk basımı 1993 olan, futbol ve kültürü kitabında yer alan yaşar aksoy'un "gavur izmir'de gol sesleri: izmir'in takımları" başlıklı yazısından göztepe'nin kuruluş öyküsü;
musevilerin yoğun olarak yaşadığı asansör-karataş'tan güzelyalı'ya kadar tüm sahilin futbol örgütlenmesi, göztepe'de yoğunlaşmıştır.
göztepe kulübü ilk olarak kokaryalı (güzelyalı) tarlalarında yaşam buldu.
parlak günleri çok gerilerde kalan göztepe, türk futbolundaki yerini bundan 65 yıl önce, yani 1925 yılında aldı. ancak göztepe'nin doğuşu adını aldığı semtte değil, 1989/ 90 sezonunda şampiyonluk için kıyasıya mücadele ettiği (ve önümüzdeki sezonda da edeceği!) aydın'da gerçekleşti.
altay'da 1923 yılında başlayan huzursuzluk hâlâ durulmamıştı. pek çok kişi bir grup futbolcunun siyah-beyazlı ekipten ayrılarak altınordu'yu kuruşunu bir türlü unutamıyordu. takım içinde bir grup tek çarenin yeni bir takım çatısı altında toplanma olduğu konusunda görüş birliğine vardı.
nebil ve vedat kardeşler, ferit simsaroğlu, necati nüzhet ve muzaffer bir aydın seyahati sırasında yeni bir kulüp kurma fikrini benimsediler ve gayrıresmi olarak göztepe'nin temellerini attılar. aydın dönüşü altay'da hemen kongre toplandı ve nebil ve vedat kardeşlerin öncülüğündeki grup kararlarını açıklayarak kongre salonunu terkettiler. bu hareket ile göztepe resmen kurulmuş oldu. kulüp binası göztepe'de olduğu için yeni kulübe göztepe adı verildi ve renk olarak da sarı-kırmızı seçildi.
başlangıçta oldukça dar olan kadro, daha sonra diğer küskünlerin de katılmasıyla genişleyip güçlenmeye başladı. altay'dan yeni kurulan göztepe'ye son katılan oyuncu, yeni takımını soyadı kanunu çıktığında kendisine soyadı olarak alacak kadar seven ve sarı-kırmızılı takımda sembolleşen fuat (fuat göztepe) oldu.
izmir'in bu yeni kulübü, koptuğu altay'la ilk maçını 1926 yılında oynadı, ilk maçın galibi 5-2'lik skorla altay olurken, o gün günümüze kadar sürüp gelen ezeli rekabetin temeli atıldı.
göztepe, 1937 yılındaki güçbirliği hareketi sırasında dönemin valisinin emri ile izmirspor ile birleşerek doğanspor adını aldı. güçbirliği bir sezon sonra dağılmasına rağmen göztepe ligde ertesi sezon da doğanspor adı ile mücadele etti ve şampiyon oldu. ancak ilk kongrede yeniden göztepe adını aldı.
göztepe, kuruluşunun ertesi yılı izmir ligi'ndeki yerini aldı. fakat çok yeni bir kulüp olması ve çevresinden yeterli desteği görememesi nedeniyle, sarı-kırmızılı ekip ilk yıllarında ligde pek başarılı sonuçlar elde edemedi. doğanspor adıyla katıldığı 1937-38 sezonunda göztepe, mahalli lig'deki ilk şampiyonluğunu kazandı. bu başarı sarı-kırmızılı ekibe yeni oyuncular kazanma şansını da birlikte getirdi. zira o güne kadar göztepe semtindeki futbol meraklıları bile başta altınordu ve sonradan izmirspor olmak üzere diğer takımları destekliyor, yeteneklerini bu takımlarda sergilemeye çalışıyorlardı.