ilk basımı 1993 olan, futbol ve kültürü kitabında yer alan yaşar aksoy'un "gavur izmir'de gol sesleri: izmir'in takımları" başlıklı yazısından altınordu'nun kuruluş öyküsü;
izmir'in en eski müslüman mahallesi olan namazgâh'ta kurulan altınordu takımı, zamanın türkçülük akımından etkilenerek bu ismi almıştı. daha çok eşraf, mütegallibe ve semt önde gelenlerince desteklenen altınordu, daima mütevazi ve pek popüler olmayan bir alt-kültür kulübü olarak belirginleşmiştir.
öte yandan altınordu, nâm-ı diğer "şeytanlar", izmir'de saygınlığını, sevecenliğini hiçbir zaman kaybetmeyen, mütevaziliğini her zaman koruyan, gerçek bir sporcu yuvasıdır.
izmir'in kırmızı-lacivertli kulübü, türk sporuna hemen her branşta sayısız sporcu yetiştirmiş, birçok yıldızın da yuvası olmuştur.
altınordu kulübü'nün doğuşu, kuruluşu, altay'ın 1923 yılında ankara'ya yaptığı bir yolculuktan sonra oldu.
altaylı futbolcuların ankara'da kendi aralarında yaptıkları tartışmalar sonunda, takımda ikilik meydana geldi. bu tartışma, ekipte çok gergin bir hava yarattı.
ankara dönüşü, izmir'de, olayların boyutu hayli genişledi. tartışmanın elebaşlarından kurmay yarbay kaleci edip berkkan, hüseyin yurdakul, mamako saim, eczacı ahmet şerafettin, eczacı süleyman ferit eczacıbaşı, eczacı kemal kamil aktaş, doktor hacı hasanzade ethem, mustafa baloz ayrı bir kulüp kurmaya karar verdiler. 26 aralık 1923 günü de amaçlarına ulaşıp, altınordu kulübü'nü resmen kurdular.
başlarda kulüp lokali olarak devlet hastanesi karşısında berber bekir'in yeri kullanılmaya başlandı. ancak lokal bi süre sonra doktor ethem bey'in alsancak'taki evine, oradan da havra sokağı'ndaki bir dükkana taşındı.
kısa zamanda büyük gelişmeler kaydeden altınordu kulübü 1926 yılında tilkilik ormanzade yokuşu'ndaki eski medreseye yerleşti. medrese onarımdan geçirilip, kulüp lokali şekline sokuldu. altınordu kulübü, bugün de aynı yerdedir.
ismini istanbul altınordu'sundan alan kulüp, rengini de kırmızı-lacivert olarak saptadı.
kırmızı kanı, lacivert de çelik rengini temsil ediyordu.
izmir altınordu ile istanbul altınordu kulüpleri, aralarında kardeşlik ilan ettiler. her konuda birbirlerine destek oldular.
izmir takımını kuvvetlendirmek için istanbul'dan futbolcu dahi gönderildi, izmir'e ilk gelen oyuncular çolak alaattin ile baron fevzi oldu.
altınordu'nun ilk yönetim kurulu ise, ali bey hanı kâtibi suphi bey, su kumpanyası memurlarından asım bey, muallim mehmet rıza bey, mühendis mesut bey, tüccar mustafa bey'den oluştu.