fenerbahçe: cihat arman, ahmet erol, müzdat yetkiner, hilmi ardağ, samim var, nusret özmengü, kamil ekin, halit deringör, lefter küçükandonyadis, cemal uzkes, erol keskin
teknik direktör: peter molloy (ingiltere)
gol: dk. 40 ahmet erol(0-1) dk. 49 samim var(0-2) dk. 53 ahmet erol(0-3) dk. 90 samim var(0-4)
milli eğitim futbol mükâfatı maçlarına bu hafta izmirde devam edilecek, istanbul ve izmir takımlarının birbirleriyle yapacakları müsabakalardan sonra bu seri maçlar tamamlanmış olacaktır.
izmirin altay ve göztepe takımlariyle karşılaşacak olan vefa takımı dün vapurla izmire hareket etmiştir. fenerbahçeliler de bugün uçakla gideceklerdir.
sinirli bir hava içinde devam eden oyunda fenerbahçe nisbî bir hakimiyet tesis etti ise de 40 ncı dakikaya kadar gol olmadı.
bu arada fenerbahçe kalecisi cihat iki tane çok mühim kurtarış yaptı.
40 ıncı dakikada derinliğine bir pas alan ahmet sol bir şutla ilk golü yaptı, devre de böylece 1 — 0 fenerbahçenin galibiyetile sona erdi.
ikinci devrede rüzgârı arkasına alan fenerbahçe gol adedini 4 e çıkartmak gayesile oyuna hızla başladı.
4 üncü dakikada samim, altay kalesinin karışmasından istifade ederek, köşeden ikinci golü yaptı. 8 inci dakikada da ahmet 3 üncü golü kaybetti.
bundan sonra da oyun çığrından çıktı.
altay kalecisi yaralandı, yerine santrfor bayram geçti.
altay gol yememeğe uğraşıyor, fenerbahçeliler ise bir gol daha atarak şampiyonluğu kazanmak için uğraşıyor. her iki takım aynı durumda çalışıyor, fenerbahçe mütemadiyen bastırıyor, fakat netice alamıyor.. bu arada fener iki gol yaptıysa da ofsaytten durduruldu. oyun sonlarına doğru bayram da sakatlandığından yerine yerine mehmet geçti. bu arada bir korner oldu. kemalin çok güzel attığı kornere bütün oyuncular birden çıktı. kâmille samim kaleye yüklendiler ve top samimin kafasile içeri girdi.
altaylılar bu gole itiraz ettilerse se hakem kararında ısrar etti; ve altaylılar da sahayı terkettiler. oyun da zaten bitmişti.
tribünlerde ve sahada bir her cümerçtir gidiyordu. fenerbahçeliler yarım saat kadar soyunma odasında kaldılar oyuncular polis ve jandarma kordonu altında otobüse gidildiği sırada, bazı taşkın seyircilerin taarruzuna uğradılar; güçlükle otobüse binildi. otobüs mütemadiyen taşlanıyordu. otobüste bütün oyuncular yere yatmış bir haldeydi.. otobüsün kırılmadık camı kalmadı. futbolcularla hız bu şekilde otele geldik. otelin etrafını da halk sarmıştı. polis ve jandarmanın müdahalesile zorla içeri girildi.
bu arbedede halit kulağına isabet eden bir taşla yaralandı ve tedavi altına alındı. otel sabaha kadar inzibat kuvvetlerinin muhafazası altında kalacak.
sporcular odalarında kapıları kilitli olarak oturmaktadırlar.
fenerbahçenin bu yıl milli küme şampiyonluğunu kazanması, kulüp tarafdarlarını çok sevindirmiştir.. bu şampiyonluğa ulaşabilmek için altayla yapılan maçın 4 — 0 kazanılması lâzımgeliyordu. pazar günkü maçta son dakikada samim tarafından yapılan 4 ncü golün temin ettiği galibiyet, şampiyonluğun kıymetini şüphe yok ki arttırmıştır.
fenerbahçeliler, izmirden dönen takımlarını büyük tezahütarla karşılayacaklardır.
1937 denberi bazı fasılalarla yapılan milli eğitim maçlarında şampiyonluk kazanan takımlar şunlardır;
ankara 9 (milliyet) — pazar günü izmirde fenerbahçe ile altay arasında oynanan ve 4 — 0 fenerin galibiyeti ile neticelenen maç hakkında, oyunu idare eden ve uçakla ankaraya dönen reşar önenle bir konuşma yaptım.
reşat önen etrafında gürültü koparılan bu maç hakkında şunları söyledi:
— her iki takım oyuncuları sahaya sinirleri gergin bir halde çıkmışlardı ve oyun asabi bir hava içinde başladı. iki taraftaki bu haleti ruhiyeyi gözönünde tutarak oyunun herhangi bir sert cereyana sürüklenmemesi için azami dikkati sarfediyor, hatalı gördüğüm en ufak bir hareketi cezalandırıyor ve kararlarıma itiraz edilmesine meydan vermiyordum. hattâ bu arada fener sol açığı halide verdiğim bir ihtarı raporumda zikrettim. oyunun kısmı azamı altay kalesi önünde oynandı. her hareketi çok yakından takip ettiğim için iddia olunduğu gibi fenerin birinci golü ofsayt değildi. hattâ yan hakemleri dahi beni ikaz lüzumunu görmediler. fenerbahçeli forlardan ikisinin altay ceza çizgisi içerisinde düşürüldükleri ve benim bu hareketleri penaltı ile cezalandırmadığım yolundaki mütalâalar yersizdir.
iki tarafın bütün hareketlerinde daima avantaj kaidelerini esas tutarak hareket ettim.
oyunun fazla oynandığı yolundaki itiraza gelince: böyle birşey varit değildir. dışarı çıkan ve tribünlere kadar giden topun geç geri gelmesi ve oyun içindeki duraklamaları kolumdaki hâkem kronometresi ile derhal tespit ettim ve tabii olarak bunu oynattım, maç tam 90 dakika oynanmış ve zamanında bitmiştir.
bu arada bazı seyircilerin aleyhinde tezahüratta bulunmalarına yol açan bir hâdiseyi bilhassa üzülerek zikretmek isterim. oyunun bitmesini müteakip galibiyetin verdiği sevinçten olacak fenerbahçe santrforu ahmet koşarak gelip boynuma sarıldı; derhal kendisini iterek bu hareketin doğru olmadığını ifade ettim.
bir kısım kulüp taraftarları ahmedin bu hareketini ne mânada anladılarsa aleyhimde ulu orta tezahüratta bulundular ki, buna tabiî çok üzüldüm.
7.mayıs.1950 - 67 sene önce bugün, milli küme'nin son sezonunun son maçında fenerbahçe, deplasmanda altay'ı 4-0 yenerek 11 kez düzenlenen milli küme'deki 6 ıncı şampiyonluğunu kazandı. son haftaya galatasaray'la puan puana giren fenerbahçe, maçlarını tamamlamış olan sarı-kırmızılıların 6 puan gerisindeydi ve iki maçını da kazanması yetmeyecek, bir de averaj hesabına bakılacaktı.
sarı-lacivertli takım, cumartesi günkü ilk maçında göztepe'yi beklenmeyen bir şekilde ancak 4-2 yenince şampiyonluk da bir hayli zara girmişti. o yıllarda averaj atılan golün yenilen gole bölünmesiyle hesaplandığından, gol yemeden kazanmak çok önemliydi. bu yüzden, kötüleşen averaj nedeniyle altay maçının en az 4-0, bir gol yendiği takdirde 8-1, iki gol yenmesi durumunda ise 12-2 gibi büyük bir farkla kazanılması gerekiyordu. bu atmosfer içerisinde 7 mayıs günü oynanacak altay-fenerbahçe maçının sonucu tüm yurtta büyük bir merakla beklenir oldu.
izmir alsancak stadı'nda, reşat önen'in hakemliğinde oynanan karşılaşmada altay, fikret - edwin clark, mehmet - kamuran, sabahattin haskan, cemil - selahattin, bayram dinsel, adil, ferit, cihan; konuk fenerbahçe ise cihat arman - müzdat yetkiner, hilmi ardağ - samim var, kamil ekin, nusret özmengü - erol keskin, lefter küçükandonyadis, ahmet erol, cemal uzkes, halit deringör onbirleriyle mücadele ettiler. sarı-lacivertli takım 40 ve 53.dakikada ahmet erol, 49.dakikada da samim var'ın golleriyle skoru 3-0'a getirince ümitleri canlandırdı ve şampiyonluğu getirecek dördüncü gol sabırsızlıkla beklenmeye başlandı. fakat ne yazık ki 3-0, bazı tahrikçiler için olay çıkartma zamanının geldiğine işaretti. maç yavaş yavaş sertliğe ve sinir harbine dönüştü. dışarı giden top ya hiç gelmiyor ya da patlatılıp öyle geri veriliyordu. öyle ki, yarım saatte tam 4 top değiştirildi. çılgın bir hava içinde altay yarı sahasında devam eden maçın bitmesine 2 dakika kala altıpasa kadar giren ahmet’in şutu gol olmayınca, ahmet yere yıkıldı. başını yerlere vurup dövünüyor, müzdat, halit ve samim’de yere kapanıp tırnakları ile toprağı kazıyorlardı. bu hengameye, kapalı tribünün sağ tarafında toplanmış bir grup seyircinin “re re re, ra ra ra” tempolu rezahüratı ve yanmaya başlayan meşaleler karışıyor ve galatasaray’ın yaklaşan şampiyonluğu kutlanıyordu. maçın bitmesine yakın fenerbahçe korner üzerine korner kullanıyordu. bunlardan sonuncusunda, maçın bitmesine saniyeler varken samim'in golü fenerbahçe'ye altıncı ve son kez kazanılan milli küme şampiyonluğunu müjdeliyordu. tribünleri dolduran izmirli ve galatasaraylı seyirciler yıkılmıştı.