lig maçlarındaki son gol ise bu maçtan tam 44 yıl, 11 ay, 10 gün sonra oynanan g.saray-g.birliği maçında ve ilginçtir ki yine 20'li dakikalarda (26. dakikada) gençlerli orhan şam tarafından atılmıştır.
1966 yılının ilk günlerinde türk futbol dünyası o zamana kadar pek benzeri görülmemiş bir heyecan içindeydi. beden terbiyesi genel müdürlüğü ile istanbul belediyesi'nin vardığı mütabakat sonucu türkiye ligi maçlarının bir süre 1964'de yapılan ali sami yen stadında oynanmasına karar verilmişti.yapılan anlaşmaya göre stada 24 bini biletli olmak üzere 28 bin seyirci alınmasına izin verilecekti.
ali sami yen stadının önemi ise zemininden kaynaklanıyordu.çünkü stad o güne kadar çoğu türk futbolcusunun ancak yaptığı avrupa seyahatlerinde gördüğü çim zeminle kaplıydı.
bu gelişme basının büyük kesimi ve otoriteler tarafından avrupa ile eşit şartlar altında oynamak manasına geldiği için coşku muazzamdı.maçdan sonra gazetelerde ise "türk futbolunda reform" şeklinde başlıklar atılacaktı.
staddaki ilk maç 1 ocak 1966 günü saat 12:15'te beykoz ile ankaragücü arasında oynanacaktı.ilk kez çim zeminde bir maç oynanacak olunması mithatpaşa stadının çamurlu sahasına alışkın taraftarları heyecanlandırmış ve stadyum önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden olmuştu. herkes çimi gördüğü için sevinçli ama bir o kadar şaşkındı.futbolcular bile sık sık eğilip gazetelerin tabirine göre 'halı'gibi yumuşak' çimi okşamadan duramıyorlardı.
stadın sahibi galatasaray olsa da,istanbul takımı olduğu için ev sahibi sayılan beykoz takımında durum hiç de iyi değildi. takımın aldığı peş peşe kötü sonuçlardan sonra kimse kulübe sahip çıkmadığı için tüm sorumluluğu takım kaptanı şirzat almış ve maddi imkansızlıklar sonucu takım maçta giyecek forma bulamamış,sahaya galatasaray takımdan aldıkları emanet formalarla çıkmıştı.
ankaragücü ise beykoz'a nispeten daha iyi durumdaydı.en azından külüplerinde bir başkanları,üstlerinde kendi formaları, ayrıca sezon ve sonraki sezon gol kralı olacak ertan adatepe gibi bir futbolcuları vardı.iki takımda olarak son derece hırslı oynuyor,çim zeminde oynanan ilk maçı kazanıp tarihe geçmek istediklerini belli ediyorlardı.futbolcular zemine alışık olmadığı görülüyor,ayağı kayıp düşen futbolcular sahaya sık sık sağlık görevlilerinin girmesine neden oluyordu.
maç bu şekilde devam ederken maçın 20.dakikasında beykozlu garbis'in ortasını ankaragücü kalecisi yunus elinden kaçırınca,gelen topa muhteşem bir vole vuran niyazi hem ali sami yen stadının,hem de türkiye liglerinde çim sahada oynanan ilk maçın ilk ve tek golünü atmış oluyordu.
iki takımında bu dakikadan sonraki gol denemeleri başarılı olmayınca maç 1-0 beykoz'un üstünlüğü ile tamamlandı.
profesyonel futbolcular sendikasının protestosu ve bunun yarattığı tepkiler üzerine
maçlar a. s. yen stadına alındı
şimdilik müsabakaları en fazla 30 bin kişi seyredebilecek
profesyonel futbolcular sendikası'nın protestosu ve bunun yarattığı tepkiler üzerine türkiye ligi maçları ali sami yen stadına alınmıştır.
böylece yarınki beykoz - ankaragücü, beşiktaş - hacettepe maçları ile pazar günkü feriköy - altay, fenerbahçe - izmirspor maçları ali sami yen stadında oynanacaktır.
stadın ruhsatı bugün alınacak ve mühendislerin 45 gün içinde vereceği rapora kadar, maçları ancak 30 bin kişi seyredebilecektir. ilgililer, inşaat arasında ince demir ve az çimento kullanıldığının tesbit edildiğini ve her maçtan sonra da stadın tekrar kontrol edileceğini açıklamışlardır.
belediyenin beden terbiyesinden ruhsatın verilmesi için talep ettiği ve kabul edilen şartlan şunlardır:
1. ruhsat için cezaları ile birlikte 24.293 lira.
2. belediye arazisi tapu parası 174.300 lira.
3. iskân beedli 15.000 lira.
belediye başkanı haşim işcan, daha evvel verilen rapora istinaden muvakkat ve tecrübe mahiyetinde olmak, üzere oynama müsaadesinin verildiğini bildirmiş ve 45 gün sonra esas raporun geleceğini belirtmiştir.
ali sami yen stadı müdürü fuat yolal «stadın hiçbir eksiği yoktur. karardan memnunuz. her an maç oynanabilir.» demiştir.
şirzat: «lisanslara beykoz câmiasının isteği üzerine el koydum»
beykoz kaptanı şirzat, idarecilerden futbolcu arkadaşlarının lisanslarını alması ve kendisini herşeyden sorumlu olarak görmesi ile ilgili «bu, camiamızın arzusudur. taraftarlarımız beni göreve çağırdılar. başka türlü hareket edemezdim» demiştir.
şirzat, sarı - siyahlı kulübün durumunu kısaca tahlil ederek konuşmasını şöyle tamamlamıştır: «kulübümüzde bir kaynaşmanın olduğu gerçek. iki haftadır «kongre» diye bekliyoruz. ortada idareci yok. taraftarlar bu işi «sen yap» dediler. ben de önce lisanslara el koydum. takımı bu akşam kampa alacak ve beykoz'luların seçeceği bir şahsı kamp müdürlüğüne getireceğim. inşallah iyi yola gireceğiz.»
belediye, ali sami yen stadını bir süre için liglere tahsis etti. ankara'da bugün şekerspor - vefa, demirspor - göztepe karşılaşıyor
türkiye ligi maçları bugün ve yarın ali sami yen stadında oynanacaktır.
beden terbiyesi ve belediye yetkilileri arasında dün bu konuda kesin anlaşmaya varılmış ve stadın bir süre için lig maçlarına tahsisi imkân dahiline girmiştir. anlaşmaya göre 24 bin bilet satışa çıkarılacak, serbest giriş kartı taşıyanlarla beraber seyirci toplamı 28 bini aşmayacaktır. stad her maçtan sonra fenni kontrole tâbi tutulacak, bir yandan da kesin açılış için formalitelerin tamamlanmasına çalışılacaktır.
günün maçları
ali sami yen stadında bugün ilk maçı saat 12.15'te beykoz ile ankaragücü oynayacaklardır. bir süredir başarısız sonuçlar alan beykoz takımı, kaptan şirzat’ın bütün sorumluluğu üzerine almasından sona ilk karşılaşmasını yapacaktır.
günün ikinci maçı saat 14.00'te beşiktaş'la, hacettepe arasında yapılacaktır.
bugün ankara'da da şekerspor’la vefa ve demirspor'la göztepe karşı karşıya geleceklerdir.
yeni stad a. sami yen'de oynanan ilk lig maçlarını seyre gelenler önce durumu yadırgadılar, sonra yemyeşil sahada yapılan mücadeleyi zevkle seyrettiler
kenan şengül
* yemyeşil sahaya yayılan 22 futbolcunun hepsi neşe içinde idi. çocuksu hareketlerle çimenleri okşuyorlar, ısınma hareketlerini büyük bir rahatlık içinde yapıyorlardı. hayatlarını ayakları ile kazananların yıllar yılı bataklık içindeki mücadeleleri nihayet futbol oyununun tarlada değil, düz ve yeşil sahalarda oynanmasını idrak eden idarecilerin himmeti ile seyredilir bir hale gelmişti.
* herkes memnundu. futbolcusu, idarecisi ve seyircisi mithatpaşanın bataklığından kurtulmanın zevki içinde vazifelerini yapmağa hazırdılar. zira ali sami yen stadı nihayet hizmete açılmıştı. yeni yılla beraber futbolumuza gelen yenilikler saymakla bitmeyecek kadar çoktu.
* önce, seyirciler sessiz ve sâkindi. çünkü taraftarlar nerede oturacaklarını henüz kararlaştırmamışlardı. sahaya şişe, minder ve benzeri şeyler atılmamıştı, atılması için de bir sebep yoktu. çamurun yarattığı sinirlilik, zarif çimenlerde nisbeten de kaliteli bir futbola yerini terkedince zaten bunlara lüzum kalmazdı ki...
* m. paşanın gedikli kumarbazları dün ali sami yen stadın'da buluşamadıkları için kumar oynayamadılar. hele o bas-beriton «dürüst hakem» sesi hiç duyulmadı.
* 180 dakikalık iki maçta doktorlar iki defa, o da çok hafif sakatlıklar için sahaya dâvet edildiler. hiçbir futbolcu ihtar cezası bile almadı. bütün bu olumlu hareketler, belki inanılmayacak ama sadece sahanın çimen oluşuna bağlıydı. çünkü futbolcu da, hakem de, seyirci de futboldaki güzel hareketlerin herşeyden önce zemine bağlı olduğuna inanıyorlardı. ve bu inançla kendilerine tahsis edilen sahanın hakkını vermek için oynuyorlardı.
* işte bu atmosfer içinde ali sami yen stadındaki beykoz ve anaragücü takımları karşılaştılar. iki takımda da ali sami yen stadında oynayan kimse yoktu. ama iki taraf da ilk anlardaki çekingenlikten sonra sahaya alışmakta gecikmediler. gözleri okşayan bir manzara altında geçen maçın 20. dakikasında beykoz'lu niyazi fevkâlade bir dömivole ile ali sami yen stadında türkiye liginin ilk golünü atmak şerefine erişti. golün yapılışı ve hazırlanışı her bakımdan mükemmeldi. mithatpaşa stadındaki bataklıkta aynı pozisyonda ve aynı şartlar altında nefasette bir gol seyretmek mümkün olmazdı.
* daha sonra oynanan beşiktaş, hacettepe maçında ise bu sahada evvelce oynamış dört futbolcu vardı: beşiktaşlı fehmi, sanlı, yusuf ve hacettepeli onursal. geriye kalan 18 futbolcu da bir önceki arkadaşları gibi kısa bir zamanda çimen sahaya uymakta gecikmediler. velhasıl, ali sami yen stadı türk futbolunun çamur va bataklıktan kurtulması için üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirdi. futbolcular ise, «hayatımız kurtuldu. bundan böyle atların değil, insanların koşabileceği bir yerde futbol oynayacağız» demekten kendilerini alamıyorlardı.
* stad açılmış, belki de türk futbolu kurtulmuştu ama, bir takım endişeler de zihinleri yormağa başlamıştı. ali sami yen stadında haftada kaç maç yapılmalıydı, yahut da yapılması lâzımdı? ilgililer bu konudaki fikirlerini belirtirken aynı noktada birletiyorlardı: haftada iki maçtan fazlasına izin verilmemeliydi.
* maçtan hemen sonra stadı gezen galatasaray kulübü başkanı suphi batur şöyle konuştu: «- bizim futbolumuz daha çok didişme şeklinde olduğu için iki maç sonunda çimenlerde oldukça hasar teshil ettik. burada haftada dört maç yapılacak olursa çok kısa zamanda stadın adını mithatpaşa ii olarak değiştirmek gerekir.»
* stad müdürü fuat yolal da şunları söyledi: «- mukavele gereğince stadımızda geceleri haftada üç maç yapılması gerekmektedir. ışıklandırma yapılmadığına göre biri cumartesi, diğeri de pazar günü olmak üzere haftada iki maçtan fazla oynatılması stadı kısa zamanda toprak zemin hale getirebilir.»
* bölge müdürü turan barlas da fikirlerini şöyle açıkladı: «- ali sami yen’de haftada dört maç yapılmasına itiraz ederim. ikinci devre fikstürü yapılırken haftada iki maç esası üzerinden hareket edilmesi lâzımdır.»
* mithatpaşa stadının dört buçuk yıllık müdürü hayrullah güvenir ise senelerce cumartesi günleri çın çın öten emektar stadın boş ve sessiz tribünlerine dalgın dalgın bakarak şöyle konuştu: «- bütün maçlar ali sami yen stadına alınırsa kısa zamanda orayı da kaybederiz. dörtbuçuk yıldır ilk defa dün saat 11'e kadar evimde kızımla oynadım ve ilk defa rahat bir cumartesi geçirdim.»
sahaya ödünç aldığı forma ile çıkan sarı - siyahlıların tek golünü soliç niyazi kaydetti
togay bayatlı
ali sami yen stadında ilk türkiye ligi maçında gerçek futbolün modern bir örneği görülürken, denk mücadelenin galibi beykoz oldu: 1-0.
oysa, ankaragücü de en az rakibi kadar başarılı bir oyun çıkarmıştı. fakat sadece yeni olan stad, sene ve beykoz'un mecidiyeköy takımından ödünç aldığı forma değildi. yeni olan diğer bir husus da beykozun maç kazanma azmi ve hırsı idi ki, karşılaşma boyunca kendini iyice hissettirdi. 7 numaralı sağaçıkları k. erdoğan’ı geri çekerek ertan'ın üzerinde oynatan sarı - siyahlılar ankaragücü'nün sol tarafından açılan bu koridordan istifade ederek gollerini yaptılar. 20. dakikada garbis’in aut çizgisi kenarından ortasını yunus, şirzat’ın şarjı ile elinden kaçırınca, niyazi şâhâne bir dömivole ile maçı golünü yaptı. bundan sonra ankaragücü beraberliği elde etmek için çok çalıştı ve 64. dakikada candan’ın şütü üst direkten döndü. fakat azimli beykoz maçı vermedi.
türkiye profesyonel futbolcular sendikası, boykot kararını açıkladı. kâmil ocak "stadı kısa sürede açacağız" dedi
profesyonel futbolcular, ali sami yen stadı 10 gün içersinde açılmadığı takdirde mithatpaşa’daki maçlara çıkmayacaklarını bildirmişlerdir.
türkiye profesyonel futbolcular sendikası, mithatpaşa stadının futbol oynanmayacak hâle gelmesi sebebiyle aldığı kararı dün basına açıklamış ve bir bildin yayınlamıştır.
sendika genel sekreterliği kanalıyla açıklanan kararda şöyle denilmektedir: «son galatasaray - gençlerbirliği maçı, mithatpasa stadındaki çamur deryası içinde spor yapmanın ve beynelmilel seviyede futbol oynayabilme imkânının kalmadığını bir kere daha göstermiştir. türkiye’ye gelen ecnebi hakemlerin ifadesi, saha müşahitlerinin raporları, futbol otoritelerinin görüşleri, futbolcuların davranış ve tepkileri dikkate alınmamaktadır. sendika olarak bu katliâmı durdurmağa kat'i olarak karar vermiş bulunmaktayız.»
sendikanın kararı şu gerekçeye bağlanmaktadır:
1. mithatpaşa stadında tetanoz tehlikesi hâlen mevcuttur. bu durum tıp otoritelerinin ve b. terbiyesi umum müdürünün açıklamalarıyla sâbittir.
2. hâdiseli bulgar maçından sonra ali sami yen stadının usulüne uydurularak iki müsabaka yaptırılmasına rağmen, hâlâ formalite noksanlığı yüzünden türk gençliğine tahsis edilemeyişi, anlaşılmaz ve baltalayıcı bir zihniyetin ifadesidir.
3. stadın açılabilmesi için istanbul belediyesi fen heyeti tarafından gerekli raporun bir an önce temini yetkililer için bir memleket vazifesidir.
kamil ocak: «stad açılacak»
turhan doğu ankara'dan bildiriyor
devlet bakanı kamil ocak boykot teşebbüsü hakkında «sportif faaliyetlerin herhangi bir suretle aksamasına aslâ taraftar değiliz» demiştir.
belediyenin, stadın açılışını geçiktirdiğini, bu hareketlerin doğru olmadığını belirten ocak «açılış işi üzerindeyiz. stadı en kısa zamanda gençliğin hizmetine vermek görevimizdir» diyerek zölerine son vermiştir.
türkiye profesyonel futbolcular sendikasının mithatpaşa stadında maç yapılmaması kararı spor çevrelerinde olumlu karşılanmıştır. eski federasyon başkanı ve teknik komite reisi ulvi yenal «m. paşa stadında futbol oynanmaz. ali sami yen stadının da açılmaması için bir sevep yok. bu bir inat haline sokulmuştur» demiştir. türkiye spor yazarları derneği başkanı namık sevik de konu ile ilgili olarak şunları söylemiştir «- birlik olarak mithatpaşa stadında maç yapılmaması fikrini destekliyoruz. bu mevzuda yaptığımız neşriyatta çamur deryasından beter olan bu sahada futbol oynatmanın cinayet olduğunu defalarca belirttik. formalitelerin bir an önce bitirilerek ali sami yen'in hizmete açılması lâzımdır. »
merkez hakem komitesi genel sekreteri muvahhit afir, fenerbahçe kulübü başkanı ismet uluğ ve federasyon genel sekreteri tarık özerengin de türkiye profesyonel futbolcular sendikası kararını tasvip ettiklerini belirtmişlerdir.
ilginç ayrıntılarla dolu maçla ilgili diğer farklılıklardan biri de, ligin bundan önce 13 haftası diye geçen sürede, beykoz'un kazandığı tek maçın, ligin 2. haftasındaki sezonun şampiyonu beşiktaş'a karşı 3-0'lık galibiyeti olması. bu aynı zamanda, beşiktaş'ın ligin tamamında aldığı iki yenilgiden biri. https://www.macanilari.co...eykoz-196519660203--.html
yine aynı sezonda, beykoz küme düşerken topladığı iki puanlık sistemdeki 24 puanın, 6'sını beşiktaş, fenerbahçe galibiyetleri ile, iki galatasaray beraberliğinden elde etmiş.
geçmişte, maçlarda giyilen formalar çok değerli idi. öyle maç bitsin, forma değişilsin, meraklısına imzalı verilsin falan, akla bile gelmeyecek mevzulardı. maça sonu yıkanır, paklanır, bir diğer maça hazır olurdu. takım halindeki forma sıkıntısı bu maçta da, üstelik 1. lig maçında, emanet forma giyimi ile halledilmiş.. yetmişli yıllarda olmalı, yazılı basının aynı sahada, üçüncü ligden galata takımının, bir maçta yine galatasaray formaları ile mücadele ettiğini haber yaptığını hatırlıyorum. galata takımı kırmızı-siyah renklerdeydi sanırım ama, neticede isim akrabalığı var, fark etmemiş.
ben, beykoz takımını, yetmişli yılların ortalarına doğru üçüncü ligde oynadığı bir maçta seyretmiştim. beykoz, kısa sürede irtifa kaybedip düştüğü üçüncü ligden hemen yukarı çıkmış, sonrasında uzun yıllar ikinci lig vasat takımı olarak kalmıştı.