daha önce kaldırılan üçüncü lig, özal döneminde yeniden kuruldu. profesyonel takımların sayısı 200’ü buldu. daha önce olduğu gibi bir araya gelen birkaç amatör kulüp birleşip üçüncü lig’de mücadele etmeye başlıyordu. özal, takımını profesyonel lige aldığı her il ve ilçeden oy bekliyordu. yani üçüncü lig seçim yatırımıydı.
özal’ın iktidarda olduğu 1986-1987 döneminin sonlarına doğru ikinci lig’de küme düşme potasında yer alan takımlarda büyük bir telaş vardı. küme düşecek takımların belirlenmesi son haftaya kalmıştı. son maçların sonucuna göre ya şekerspor ya da bayburtspor küme düşecekti.
şekerspor, deplasmanda kayserispor’u yenerek kendisini kurtardı. düşen takım bayburtspor oldu.
bayburtlular, bu maçta şike yapıldığı iddiasıyla danıştay’a başvurdu. danıştay, bayburtspor’u haklı bularak yürütmeyi durdurdu. yani şike yapıldığına karar verdi.
bu durumda şike yaptıklarına karar verilen şekerspor ve bayburtspor’un küme düşürülmesi gerekiyordu. yok eğer şike yoksa bayburtspor yeniden ikinci lig’e çıkartılmamalıydı.
ama referanduma az bir süre kalmıştı. hükümet ne yapacağını şaşırmıştı. düşürülmesine karar verilecek takımın ilinden oy çıkmayacaktı. üstelik adalet bakanı oltan sungurlu da bayburtluydu.
hükümet, federasyona bayburtspor’un yeniden ikinci lig’e alınmasını, ama şekerspor ve kayserispor’un da düşünülmemesi talimatını verdi. federasyon da bu doğrultuda karar aldı.
daha kenan evren’in ankaragücü’nü emirle lige almasına alışamayan futbol dünyası bu kez küme düşürülmenin kaldırılmasıyla şoke olmuştu. bu da dünya futbol tarihinde bir ilkti. profesyonel futbolun temel kuralları altüst ediliyordu.
bayburt’taki bu rezalet aynı yıl ünye’de de yaşandı. ünyespor, trabzonspor’un üçüncü lig takımıyla kıran kırana şampiyonluk mücadelesi veriyordu. düğümün çözülmesi yine son haftaya kalmıştı. ( http://www.macanilari.com....3-0_-198619872810--.html)
ünyespor’un sivas demirspor’u farklı skorla yenmesi gerekiyordu. ünyespor 2-0 öndeyken sivas demirspor maçı yarıda bırakarak sahadan çekildi. kurallar gereği ünyespor 3-0 hükmen galip sayıldı. ama bu skor ünyespor’un ikinci lig’e çıkmasına yetmiyordu.
ünyespor, sivas demirspor’un futbolcularının trabzonspor’dan para aldıkları ve şike yaptıkları iddiasıyla danıştay’a başvuruda bulundu. danıştay, ünyespor’u haklı buldu.
trabzonspor’un alt lige alınması ve cezalandırılması gerekiyordu. ancak, referandum zamanıydı. hükümet, seçim kaygısıyla iki takımı da karşısına alamadı. böylece aynı anda iki şampiyon çıktı.
ikinci ve üçüncü lig’de bu tür olaylar yaşanması çok tepki yaratmamıştı. bir süre sonra aynı şeyler birinci lig’de de yaşandı.
futbola artık oyun demenin mümkün olmadığını ortaya koyan kirliliklerin yaşandığı bu sezonda kocaelispor, birinci lig'den düştü kocaeliler de şikeye kurban gittiklerini belirterek, zonguldakspor ve boluspor’u suçluyordu. lige geri dönmek istiyorlardı. seçim dönemi olduğu için hükümet bu talebe sessiz kalamadı; yoksa bu ilden oy gelmeyecekti. ( http://www.macanilari.com...iktas-198619873807--.html)
yine aynı kaygıyla zonguldakspor ve boluspor da küme düşürülemezdi. sonunda yöntem aynı oldu: kocaelispor birinci lig’e geri alındı; zonguldakspor ve boluspor da küme düşürülmedi.
aynı sezon bursaspor da küme düşmüştü. kocaelispor’un dönüşü bursalıları da harekete geçirdi. bursalılar da takımlarının birinci lig’e geri alınmasını istiyor, “yoksa oy yok’' diyorlardı. üstelik maliye bakanı ahmet kurtcebe alptemoçin bursalıydı. sonunda bursaspor da lige geri alındı. ( http://www.macanilari.com...iktas-198619873807--.html)
kocaelispor ve bursaspor'un geri alınmasıyla birinci lig 1987-1988 sezonunda 20 takımla oynanmak zorunda kalındı. üstelik, bu iki takım geri alındıklarında lig çoktan başlamıştı ve iki hafta maçlar oynanmıştı.